E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=1183

Cisco regionális konferencia - az internet szerepe az oktatásban

[e-semények]
2003 február 27. 12:37

Pánczél Gábor,  e-mail: gpanczel@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A Cisco Systems a házigazdája annak a hat európai városban zajló konferenciasorozatnak, amelynek témája az internet jövőbeni szerepe az oktatásban.

A Budapesten ma megnyílt regionális szakmai konferencia fórumot nyújt a nemzeti kutatási hálózatok, egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek műszaki vezetőinek, hogy véleményt cseréljenek az internetes technológiák jövőjéről, a jövő internetjének architektúrájáról, valamint szerepéről a kutatás és a felsőoktatás területén. A konferencián 5 ország több mint 60 szakembere vesz részt.

Az Új Generációs Internetről

Az 1990-es évek elején az internet egyetemek közötti összeköttetést biztosító hálózatként indult világhódító útjára. Egy évtizeddel később, a technológiai fejlődésnek köszönhetően a virtuális osztálytermek, az e-Learning, az országhatárokat átívelő nemzetközi kutatási hálózatok már valósággá váltak.

Az Új Generációs internet mindazon technológiai fejlesztések összefoglaló megnevezése, melyek lehetővé teszik a korábbinál jóval összetettebb, nagy sávszélességet igénylő multimédiás alkalmazások igénybevételét a távoktatásban, a gyógyításban, valamint közös kutatási projektek esetében.

Az együttműködő kutatók virtuális laborokban dolgozhatnak, az egyetemi hallgatók távoli intézmények előadásain vagy távoktatási programjaiban vehetnek részt, az orvosok on-line diagnózisokat állíthatnak fel, míg az egyetemi könyvtárak video szervereiről video-alapú tananyagok, így előadások és egyéb oktatási anyagok is letölthetőek lesznek.

Az Új Generációs hálózatok előnyei a nagy sebesség, a multicasting (információk - például video anyagok - meghatározott felhasználói csoportokhoz való hatékony továbbítása a hálózaton) támogatást és Quality of Service garanciát nyújtó nagy teljesítményű gerinchálózati infrastruktúra, valamint a korlátlan számú felhasználóra és eszközre való skálázhatóság.

A konferencia során a Cisco Systems előadói megosztják a résztvevőkkel a hálózati technológiák jövőjéről alkotott elképzeléseiket, különös tekintettel a legújabb vezetéknélküli hálózati technológiákra, az IPV6, a QoS és a Routing területein megjelenő legújabb fejlesztésekre.

A Cisco Systems a hazai oktatásban

A Cisco Systems 1998-ban indította el Magyarországon a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programot, amely ma már 42 akadémián több mint 600 hallgatót képez. A program célja, hogy aktívan közreműködjön a hálózati szakemberek képzésében, ezzel áthidalva a piacon mutatkozó komoly munkaerőhiányt. Az Oktatási Minisztériummal aláírt megállapodás keretében 2001. második félévétől a CCNA (Cisco Certified Network Associate) tananyag állami elismerést kapott, s a közeljövőben további akadémiák kezdik meg működésüket. A Budapesti Műszaki Főiskolával együttműködésben tervben van a CCNP (Cisco Certified Network Professional) oktatás elindítása is, amely már felsőfokú képzésnek minősül.

A Cisco nagy megbízhatóságú hálózati eszközei jelen vannak a hazai egyetemek lokális hálózataiban és a Sulinet-be bekapcsolódott iskolákban is. 2001 decemberén a Matáv és a Cisco Systems átadta a magyar felsőoktatásnak azt a nagysebességű gerinchálózatot, amely nagy sávszélességű internet-hozzáférést biztosít az Oktatási Minisztérium, továbbá számos hazai oktatási intézmény számára. A komplex projekt része a Hungarnet - a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIF) által üzemeltetett nemzeti oktatási IP-hálózat - kiszolgálása, amely biztosítja az egyetemek számára a gyorsabb hozzáférést a nemzetközi oktatási-kutatási hálózatokhoz, köztük a GEANT projekthez is. A GEANT az Európai Unió kiemelt projektje, 27 országot felölelő páneurópai kutatóhálózat. Célja, hogy maximálisan kiaknázza a távközlési technológia újdonságait - így az optikai internetet - egy, a kutatókat és magát a kutatást támogató infrastruktúra létrehozásával, valamint összekapcsolja a különböző európai országok nemzeti kutatási hálózatait.

"A Cisco Systems kiemelt feladatának tekinti a hazai oktatás támogatását. Az elmúlt években több mint 150 millió forintot fordítottunk erre a célra. Meggyőződésem, hogy a magán és a közszféra együttműködése révén az oktatás és a vállalatok kapcsolata a jövőben szorosabbá válhat. Számítunk a felsőoktatási intézményekre például e-Learninges anyagok kidolgozásában, és elérhetővé kívánjuk tenni számukra a legújabb technológiai fejlesztéseket, többek között a vezetéknélküli hálózati hozzáférést, az IP telefóniát, valamint az internetes tartalmat a felhasználóhoz nagy sebességgel, költséghatékonyan eljuttató Content Delivery Networking alkalmazásokat. Örömömre szolgál, hogy kiemelt támogatóként hozzájárulhatunk a 2002 márciusában a felsőoktatási hálózati szakemberek részére tartandó Networkshop konferencia megrendezéséhez is" - mondta el Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország country managere.


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.