e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. july 3., sunday 11:03

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Világszínvonalú technológiai alapokon a hazai egészségbiztosítási rendszer

[e-megoldások] 2003 február 28. 09:59 Donka Attila (munkatársunktól)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, dr. Oberfrank Ferenc tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között vette át a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatójától, dr. Beck Györgytől az OEP egységesített központi információs infrastruktúráját, melyet a Compaq valósított meg egy tavaly év végén aláírt szerződés alapján.

A beruházás kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai egészségügyi finanszírozás működtetése szempontjából, hiszen tízmillió állampolgár egészségügyi nyilvántartása került most a régóta hiányolt, világszínvonalú technológiai alapokra. "Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eddigi különálló rendszerekből álló struktúráját konszolidáltuk új technológia felhasználásával a mostani projekt során." - nyilatkozta Dr. Oberfrank Ferenc, az OEP főigazgatója. "A megvalósított központi informatikai eszközpark jóval megbízhatóbb, nagyobb kapacitású, és a jövőbeni fejlesztési igényeket is ki tudja szolgálni."

"Mind méretében mind összetettségében is kiemelkedő jelentőségű volt számunkra ez a szerverkonszolidációs projekt. Alpha szervereink ideálisak a nagy mennyiségű adattal dolgozó alkalmazásokhoz, és megfelelő alapot képeznek ahhoz is, hogy az egészségbiztosító a legszélesebb körű informatikai igényeinek és feladatainak megfeleljen." - nyilatkozta Dr. Beck György.

A legnagyobb teljesítményű AlphaServer sorozat, a GS, Magyarországon is rendkívül népszerű: 2000. májusi bevezetése óta a Compaq 24 darabot értékesített, így az OEP egy korszerű, ám már bevált rendszerre építkezik. A most átadott rendszer nagy bővítési tartalékokkal rendelkezik.

A feladat és a követelmények

Az OEP korábbi heterogén rendszereit, alkalmazásait korszerű informatikai alapokon nyugvó központosított rendszerekkel szándékozott kiváltani. Ezek között is kiemelt szerepet játszanak az országos vényellenőrzést és a patikai elszámolást, a gyógyító megelőző ellátások elszámolását, a munkáltatói bejelentéseket és a TAJ számok kezelését, valamint a táppénzek ellenőrzését és folyósítását biztosító rendszerek.

Ezek a rendszerek az eddigitől eltérő megközelítést jelentenek, a központosított feldolgozást, a nagy adattömegen folytatott azonnali ellenőrzés lehetőségét és a rendszerek közötti kapcsolatok megvalósításán keresztül az egészségügyi politika hatékony támogatását célozzák. E tekintetben megalapozzák az OEP tevékenysége minőségi elemeinek előtérbe kerülését, a döntés előkészítés magasabb szintre emelésének lehetőségét.

Az OEP az új rendszereknek egy egységes, megbízható infrastrukturális alapot nyújtó megoldást keresett, mely a legmagasabb fokú rendelkezésre állást biztosítja, megfelelő teljesítménnyel szolgálja ki a mintegy ezer felhasználót és lehetőséget nyújtva a jelentős fejlődésre, rugalmasan skálázható architektúrával rendelkezik. Cél volt továbbá az átlátható, központilag menedzselhető és üzemeltethető rendszer létrehozása, hiszen az infrastruktúra egységessége egyúttal a rendszerek üzemeltetését is megkönnyíti. Az OEP kiemelt figyelmet tulajdonított az ár/teljesítménymutatónak. Az új infrastruktúrára való átállás megkönnyítésére az OEP megkívánta az új alkalmazások migrációját illetve egy átfogó oktatás sorozat keretében az üzemeltetést végző személyzet kiképzését is.

A fenti célok megvalósítása érdekében a Compaq-tól, csakúgy mint más szállítóktól, az MKGI-vel kötött keretszerződés alapján kért be ajánlatot az OEP.

A megoldás

A megfogalmazott céloknak leginkább a Compaq ajánlata és teljesítményi adatai feleltek meg. Az OEP számára a legmegfelelőbb megoldás megtalálásában közrejátszott az a tény is, hogy a Compaq hagyományos partnere az Egészségbiztosítónak, az Egészségbiztosító számos alkalmazását alapozta korábban Compaq Alphákra. A legutóbbi közös nagy projekt az az adatbányászati rendszer volt, melyet 1999-ben készített el a Compaq, és amely révén az OEP hatékonyan tudja elvégezni többek között a gyógyszerek felhasználásával és támogatásával kapcsolatos kalkulációkat.

A kialakítás alatt álló informatikai megoldás az OEP tranzakciós rendszereit és a korábban Compaq által szállított adattárház megoldását egy egységes rendszerbe integrálja, megkönnyítve ezzel a napi üzletmenetet és egyúttal a felsővezetői információs igények kiszolgálását is.

Az OEP a szerződés keretében a már meglévő AlphaServer GS160 67/700 szervere mellé, annak egyidejű bővítésével további 2 db AlphaServer GS160 68/1001 számítógépet - szerverenként 8 Alpha EV68 1GHz -es CPU -val és 16GB memóriával, Compaq StorageWorks Enterprise Virtual Array háttértár alrendszert bruttó 3.9TB háttértár-kapacitással (lecserélve a korábbi, 0.8 TB kapacitású ESA 12000 tárolót is), valamint 3 db Compaq Modular Storage Library háttértár alrendszert összesen 6 SDLT mentési egységgel, és 8.58/17.16 Terabájt kapacitással szerzett be.

Mivel a szerverkonszolidációs projektet a folyamatos üzemeltetés fenntartása mellett kellett kivitelezni, ez mind az OEP mind a Compaq részéről a pontos és összehangolt tervezést és megvalósítást tette szükségessé. Hogy ez sikerült, azt az alig másfél hónap alatt átadott rendszer bizonyítja.

A várható eredmények

A központosított informatikai technológiára épített alkalmazások felhasználásával lehetőség nyílik a hazai egészségügyi finanszírozás hatékonyságának javítására. Megbízhatóbbá, áttekinthetőbbé tehető a rendszer, melynek előnyeit szinte mindannyian érezhetjük majd. Egészségügyi kiszolgálásunk alapja a naprakész, pontos és minden pillanatban elérhető információ. A most átadott rendszer lehetővé teszi a hatalmas információmennyiség könnyű, gyors és biztonságos elérését. Az új technológián alapuló rendszer üzembe állása az állampolgárok számára is érezhető mértékben növeli az egészségügyi jellegű pénzeszközökkel való gazdálkodás megbízhatóságát, gyorsaságát. Egy átlag állampolgár szempontjából mindez azt jelenti, hogy az egészségügy finanszírozásának körébe tartozó feladatok terén jelentős minőségi javulás várható: emelkedik a kórházi ellátás, a táppénz kifizetések, a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás színvonala és a nyilvántartások pontossága, rövidülnek az átfutási idők, továbbá az új rendszer a gyógyszerárak és támogatások optimális kialakítását is segíti.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.