e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. june 19., wednesday 03:56

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Cisco Hálózati Akadémia tananyagbővítés

[e-oktatás] 2003 október 29. 22:32 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

A Cisco Systems által 1997-ben elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia Program 2002-ben jelentős bővülésen ment keresztül. Most négy világcég jóvoltából újabb web-alapú oktatási anyagok kerültek az Akadémia repertoárjába.

A 149 országban bevezetett program keretében mintegy 10 000 Akadémián több mint 300 000 diák számára elérhető Cisco hálózati tananyagok mellett most Magyarországon újabb web-alapú oktatási anyagok lesznek elérhetők négy nemzetközi vállalat jóvoltából. A hazai CNA közösség 1500 diákot számlál, összesen 52 Akadémián folyik az oktatás.

A HP Magyarország, a SUN Microsystems, az Adobe és a Panduit cégekkel kötött megállapodások értelmében jelenleg négy új, web-alapú, a legújabb technológiákat tartalmazó tananyag áll térítésmentesen az Akadémiákon tanuló diákok rendelkezésére. A HP jóvoltából elérhető lesz az IT alapfogalmai (IT Essentials I. és II.) tananyag, amely általános informatikai ismereteket nyújt közép- és felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak.

A SUN Microsystems támogatásával elkészült a Unix és a Java programozás alapjait (Fundamentals of Unix és a Fundamentals of JAVA Programming) bemutató kurzus. Az Adobe a webdesign alapjait bemutató (Fundamentals of WebDesign), a Panduit pedig a hang- és adatkábelezésről (Fundamentals of Voice and Data Cabling) szóló anyag elkészítését finanszírozta. A kurzusok mindegyike a Cisco Systems által kifejlesztett "Virtuoso" e-learning keretrendszeren fut és kurzusonként 70 órányi multimédiás - videóval, online gyakorlatokkal kibővített - tananyagot tartalmaz. A Virtuoso keretrendszeren futó Cisco Hálózati Akadémia Program a világ legnagyobb on-line oktatási közössége. Az új kurzusok megjelenésével a diákok a hálózati alapképzés mellett további, egymással párhuzamosan is elsajátítható informatikai tantárgyakat vehetnek fel.

A támogatott tananyagok bevezetése érdekében a Cisco Systems Magyarország együttműködési megállapodást kötött a HP és a SUN Microsystems hazai leányvállalataival. A megállapodások értelmében a két cég támogatást nyújt az új tananyagok iránt érdeklődő Akadémiák számára a Cisco Systems Magyarország koordinálásával. A megállapodások azért jöttek létre, mert a jelenleg 1500 diákot és 52 Akadémiát számláló magyar Cisco Hálózati Akadémiai közösség jelentős része érdeklődött a két cég tananyagai iránt.

A SUN támogatásának köszönhetően öt Akadémia oktatói végezték el a "train the trainer" tanfolyamokat, melyek során akkreditált JAVA és UNIX Adminisztrátori oktató képesítést szereztek, lehetővé téve, hogy iskoláikban megkezdődjön a rendszeres JAVA és UNIX képzés. Ezen öt oktatási intézmény számára a SUN öt munkaállomásból álló, a képzéshez szükséges technikai hátteret biztosító labort is felajánlott. A SUN Microsystems az első informatikai nagyvállalat, mely a Cisco Hálózati Akadémia Programhoz világszinten csatlakozott. A SUN Microsystems Magyarország és a Cisco Systems Magyarország közötti együttműködés világviszonylatban is példaértékű, hiszen elsőként kerül sor arra, hogy a SUN helyi leányvállalata az anyacégek együttműködésén túlmutatva az oktatók képzését és az akadémiák felszerelését is támogatja. A Cisco Hálózati Akadémiához való csatlakozás jól illeszkedik a SUN stratégiájába, amely - hűen a cég gyökereihez (SUN = Stanford University Network) - az oktatást kiemelt területként kezeli és az oktatási intézmények számára minden hardvert jelentős kedvezménnyel, szoftvereinek nagy részét pedig ingyenesen kínálja.

A HP, a Cisco Gold minősítéssel rendelkező partnereként egyrészt segíti az oktatók IT Essentials I. és II-re való felkészítését, amelyre már most komoly érdeklődés mutatkozott a felsőoktatási intézmények tanárai között. Az IT Essentials I. a PC és perifériák felépítésével, az ehhez kapcsolódó alapfogalmak elsajátításával foglalkozik, míg a II. rész az operációs rendszerrel ismerteti meg a hallgatókat. Az első rész végén nemzetközileg elismert CompTIA A+, a második végén pedig CompTIA Server+, minősítést kaphatnak a diákok. Ezek a minősítések a későbbi munkavállalás során kamatoztathatóak.

A támogatás részeként a HP az ország összes Cisco Hálózati Akadémiája számára jelentős kedvezménnyel teszi elérhetővé a PC-k illetve az OpenView management szoftver megvásárlását a kialakításra kerülő iskolai laborokban. A HP ezzel is erősíteni kívánja erőteljes társadalmi-gazdasági szerepvállalását, különös tekintettel a kiemelkedően fontos oktatási szférára.

A cégek megállapodtak abban, hogy a képzés sikeres beindítása után értékelik az új kurzusokkal kapcsolatos tapasztalatokat, és tárgyalásokat folytatnak az együttműködés következő szakaszáról és további Akadémiák bevonásáról.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.