e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. june 19., wednesday 03:57

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Azonnali kommunikáció vs. lokális sajátosságok: közvetlen információ-hozzáférést biztosító sablonizált weboldalak

[e-közigazgatás] 2005 március 22. 23:56 Tábor István (munkatársunktól)

Választási információk, turisztikai érdekességek, önkormányzati ülésekről szóló tudósítások: mindez csak néhány on-line szolgáltatás Green County és Lafayette County honlapjairól, melyek gyors és látványosnak tűnő fejlődése mögött sablonizált szoftvermegoldások állnak.

Green County honlapján -www.co.green.wi.gov- számos információ várja a megcélzott két célcsoportot: a turisztikai célból ide látogatókat, illetve az ügyeiket intéző állampolgárokat. A kormányzati oldalon megtalálható valamennyi önkormányzati hivatal listája, a megválasztott hivatali tisztviselők nevei és az általuk végzett tevékenységek köre.

Az oldal rengeteg időt takarít meg a hivatali eljárások során, mivel a polgárok a weboldalról már előzetesen értesülhetnek arról, milyen dokumentumok szükségesek ügyeik elintézéséhez. Házasságkötéskor például a felek születési anyakönyvi kivonataira, korábbi házasság esetén a válást igazoló papírokra egyaránt szükség van, s ezek hiányát gyakran csak a többórás hivatali sorban állást követően észlelik az "illetékesek".

Bár Green County már évek óta rendelkezik saját internetes oldallal, átfogó változásokra csak tavaly novemberben került sor, a 2002-es választások miatt. Ekkor még csak a választási eredményekhez való azonnali hozzáférés volt a cél, ezt követően viszont az önkormányzati ülések anyaga, az ott született határozatok is elérhetővé váltak; így a polgárok naprakészen követhetik környezetük változásait.

Az oldal elkészítése egyszerű feladat volt, mivel egy központilag biztosított szoftver segítségével egységes sablonok mentén készült el. Lafayette County jelenleg hasonló módon fejleszti megjelenését (wicip.uw.platt.edu), mely költségtakarékos (alig 100 angol fontnyi) és a szabványosítás miatt egymással kompatíbilis rendszerek megvalósulását eredményezi, a területi sajátosságokat, sajátos színvilágot viszont abszolút figyelmen kívül hagyja.

Az egyoldalú kritériumrendszer tehát gyors, gazdaságos, kompatíbilis és felhasználóbarát megoldásokat eredményez, viszont megöli az egyéni kezdeményezést, a társadalmi sokszínűséget, tagadja a lokális szempontok figyelembevételének létjogosultságát. Hasonló megoldás volt megfigyelhető hazánkban a Széchenyi Terv keretében megvalósult kistelepülési honlapfejlesztések esetében (195.70.56.129:8080/examples/index), ahol külső fejlesztő szakemberek, az önkormányzati munkatársak bevonása és a helyi jellegzetességek, lokális érdekek figyelembevétele nélkül gyártottak le több száz önkormányzati honlapot.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.