e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. june 19., wednesday 03:59

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Vidéki "one stop shop" központ az elszigetelődés ellen

[e-közigazgatás] 2005 március 12. 23:57 Tábor István (munkatársunktól)

A Shropshire megyei Waters Uptonban megalakult Anglia első teljeskörű szolgáltatásokat nyújtó vidéki információs központja. Cél: csökkenteni az izolációt.

Egy innovatív projektnek köszönhetően Waters Upton lakosai nemsokára már ingyenesen is hozzáférhetnek az internethez, illetve egy közösségi információs ponthoz, jelentette ki Margaret Beckett, Nagy-Britannia vidékfejlesztésért felelős minisztere 2003. első felében.

A waters uptoni közösségi központ országszerte egyedülálló a maga nemében: számos közösségi szolgáltatást tesz egy helyen elérhetővé; informatikai központ, posta, községi bolt, hivatal és orvosi rendelő egyaránt található itt.

A helyi informatikai szolgáltató, a Telford, egy információs kioszkot ajándékozott a településnek. A felajánlás egy pilot projekt első mérföldköve, melyet több hasonló - helyi közösségeknek közszolgáltatásokkal kapcsolatosan információt szolgáltató - kioszk követ majd. A kioszkot a községi boltban helyezték el, ahonnan a vásárlóközönség e-mail útján tud kapcsolatba lépni egy call centerrel, s kezdeményezheti háztartással, hitelügyintézéssel, bírósági ügyekkel, egészségügyi szolgáltatásokkal, támogatásokkal, helyi közszolgáltatásokkal kapcsolatos információk lehívását. Maga a községi bolt is felkerült az internetre, így online rendelésekre is lehetőség van, igaz egyelőre csak e-mailen keresztül.

Ez utóbbi szolgáltatást könnyen igénybe vehetik a település lakói, mivel kilenc, ingyenes Internet elérésre lehetőséget nyújtó számítógépet helyeztek el a községi információs központban, ahol a kevésbé képzettek oktatásának megszervezésére is lehetőség van. A központ vasárnap reggelenként Internet kávézóként funkcionál, elősegítve ezzel a közös családi programok tartásának és az új technológiák megismerésének együttes lehetőségét.

A központ a közszolgáltatást nyújtókat tömörítve "hot desk"-ként is üzemel. Rendőrség, tanácsadói iroda, könyvelő, ügyvéd és rehabilitációs központ egyaránt megtalálható.

Margaret Beckett elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről, melyet a hatékony helyi együttműködés kiváló példájának minősített, s hangsúlyozta, hogy ennek a hasznos lehetőségnek a jelentősége jóval túlnyúlik egyetlen település határain. Lynda Baker-Oliver, Waters Upton községi tanácsának elnöke úgy véli, hogy a megvalósult tervek segítik a helyi közösségek újjáéledését és csökkentik az emberek elszigeteltségét. A kis település lakóinak ezentúl nem szükséges s szomszédos nagyobb községekbe utazniuk heti egy-két alkalommal ügyeik elintézésére, hanem már helyben is megtehetik mindezt.

A projekt létrehozásában a waters uptoni és wrekini önkormányzat, valamint a Telford informatikai szolgáltató vett részt. A megvalósításhoz 250.000 angol font anyagi segítséget nyújtott a Vidékfejlesztési Ügynökség. Sir Ewen Cameron, az ügynökség vezetője szerint a községi központból származó előnyök lehetőséget biztosítanak arra, hogy életképes módon nyújtsanak több szolgáltatást a vidéki lakosságnak.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.