E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=3381

Körkép az e-kormányzati tervekről

[e-közigazgatás]
2004 augusztus 7. 07:47

Szabó Gábor,  e-mail: gszabo@e-kereskedelem.hu
(Forrás: eMarketer,  http://www.emarketer.com/)

Az ír kormány az e-szavazás bevezetését tervezi. Az Amárach Consulting ennek apropóján készített felmérése során derült ki, mi a véleményük az íreknek a kezdeményezésről. Az eredmények alapján a válaszadók 58%-a pozitívan értékeli az e-szavazás bevezetését.

A megkérdezett írek 58%-a üdvözli az e-szavazás bevezetésének ötletét, 12% azonban nem tartja jó ötletnek a tervet. A megkérdezettek 24%-a nem tudja, pozitív változást jelentene-e az e-voks lehetősége, míg 6%-ot hidegen hagy az új lehetőség, mivel szavazni sem szokott. Az e-kormányzat jegyében nem csak Írország iparkodik, sok más ország is büszkélkedhet jó néhány újítással, illetve jövőre vonatkozó tervekkel. Nézzünk néhány példát - a teljesség igénye nélkül, az Accenture 2003 áprilisi jelentése alapján! Ausztráliában már az automatikus útlevél-ellenőrzés is lehetséges, mely arcfelismerő technológiával működik, míg a jövőre vonatkozó tervek között a kisvállalkozások elektronikus beszerzéseinek megvalósítása szerepel. Belgium szintén nem kíván lemaradni az e-kormányzati versenyben, így a már meglévő vívmányok mellé például elektronikus személyi igazolvány bevezetését is tervezik. Brazíliában az egészségügy terén büszkélkedhetnek komoly "e-lőrelépésekkel", így egy országos egészségügyi információs hálózattal is. Kanadában már az állampolgárok on-line kormányzati szolgáltatásokkal kapcsolatos preferenciájának meghatározására is lehetőség van, ám a távlati tervek között a marketing is szerepet kap. Finnországban a mobilszolgáltatókkal való együttműködés is megoldott, lehetővé téve a lakosok elektronikus személyi igazolványainak azonosítását. Franciaország az adózás terén igyekszik megkönnyíteni a magánszemélyek és vállalkozások dolgát, így már lehetőség van az on-line adóbevalláshoz szükséges elektronikus aláírás használatára. Németországban igen magasra emelték a mércét, hiszen 376 szolgáltatás közül 250-et on-line elérhetővé kívánnak tenni 2005-ig a kormányzati portálon. Olaszországban kitűzött cél, hogy az állami kiadások 50%-a elektronikus beszerzések forrása legyen, és szintén tervezik 30 millió elektronikus személyi igazolvány kiosztását. Portugáliában a számítógépeket kívánják mindenki számára elérhetővé tenni, és egy állampolgároknak szóló portál megnyitásán is dolgoznak. Norvégiában 2005-ig valamennyi lakos számára elektronikus aláírást szeretnének biztosítani, míg Spanyolországban a már működő, .es domain-eket kezelő szervezet mellett az elektronikus személyi igazolványok kibocsátását tűzték ki célul. Dániában szintén az elektronikus szignó széles körű biztosítása foglalkoztatja a kormányzatot, ám konkrét megvalósítási határidő nem szerepel a tervekben. Az Egyesült Királyságban már működnek azok a bódék, melyekben állásajánlatokhoz férhetnek hozzá az érdeklődők az országos munkáltatói szolgáltatás keretében. Emellett két éven belül, vagyis 2005-ig valamennyi szolgáltatást on-line formában is elérhetővé kívánnak tenni a lakosok részére. Az Amerikai Egyesült Államok már közel jár a kitűzött célhoz, hiszen a tervek szerint 2003 szeptemberéig elkészülnek az eTanusítványozáshoz szükséges feladatok megoldásával.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.