e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. june 19., wednesday 04:00

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Visa - álomhatár a közép-kelet európai csipkártya-piacon

[e-pénzügyek] 2004 október 30. 10:50 Sztrunga Erzsébet (munkatársunktól)

A Visa International bejelentése szerint, közép-kelet európai tagbankjai kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkeztek a kibocsátott csipkártyák számát illetően - magyar, cseh, észt, kazah, lett, litván, lengyel, orosz és szlovák tagbankjai együttesen több, mint egymillió darab Visa és Visa Electron típusú csipkártyát bocsátottak ki.

"A csiptechnológiára való áttérés nagyobb kényelmet, biztonságot és rugalmasságot nyújt a vásárlóknak, kereskedőknek és pénzügyi intézményeknek egyaránt. A csiptechnológiára való áttérés tekintetében Magyarország vezető szerepet játszik Közép-Kelet Európában." - nyilatkozta Radu Obreja, a Visa CEMEA-régió alelnöke és magyarországi igazgatója. "Az EU-hoz való csatlakozás előtt álló piacként a csiptechnológia megjelenése még nagyobb jelentőséggel bír Magyarországon. Az EU 2005. január elsejétől felelősség-átadásra készül, tehát az a tény, hogy tagbankjaink már elkezdték az átállást, pozitív jelzés abba az irányba, hogy jövőre már az Európai Unióban működő bankokkal egyenrangú félként csatlakozhatnak a közös gazdasági térséghez."

A csipkártyák üzleti sikerének egyik legfontosabb eleme a bankok, a kártyatulajdonosok és a kereskedők számára nyújtott biztonság. Az eladás helyén a csipkártyát a mágneskártyáknál megszokott lehúzás helyett egy terminálba helyezik. A kártyatulajdonos információit tartalmazó csipet rendkívül nehéz lemásolni, tehát a kártya még magasabb szintű védelmet biztosít csalás és hamisítás ellen. A kártyatulajdonos személyazonosságának igazolására több európai országban PIN kódot használnak aláírás helyett. A csip-technológia a fentieken kívül gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé. A jelenlegi kártyaterminálok a hagyományos mágnescsíkos kártyákkal való fizetés engedélyeztetéséhez kapcsolatba lépnek a bankkal vagy egyéb kibocsátó szervezettel. A csipkártya az eladás helyén lévő terminálon ellenőrzi a kártyatulajdonos PIN kódját, majd maga engedélyezi a tranzakciót, meggyorsítva ezzel a fizetést és lerövidítve a sorban állást. Az ilyen, gyorsabb kártyatranzakciók száma a jövőben jelentősen növekedni fog.

A kártyatulajdonosok és bankok a csipkártyákat többféleképpen is hasznosíthatják. A különböző fizetési és banki alkalmazások egész sora használható egyetlen csipkártya segítségével, mely kártyák mindegyike személyre szabható az ügyfél egyéni igényeinek megfelelően. A lehetséges alkalmazások köre magában foglalja a hűségakciókat, a személyazonosítási információkat, a hozzáférés ellenőrzését és a különféle biztosításokat. Az alkalmazások külön-külön kezelhetők és módosíthatók, új alkalmazások pedig a kártya kibocsátása után is hozzáadhatók a csiphez. A bankok potenciális üzleti partnereikkel, például viszonteladókkal, telekommunikációs vállalatokkal és szállítmányozókkal együttműködve újabb alkalmazásokat dolgozhatnak ki.

Kapcsolódó linkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.