e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. june 23., wednesday 23:03

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Iraki kétségek

[e-megoldások] 2004 november 6. 11:59 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

A háború utáni Irakban a biztonság mellett gyors, és alacsony költség mellett kivitelezhető távközlési technológiára van szükség. Ennek fényében a vezeték nélküli megoldások lehetnek a hang-, adat-, és internetszolgáltatások alapjai.

Az IDC piackutató szerint a GSM technológia a vezetékes telefonokat hivatott helyettesíteni Irakban. A fix vonalak hiánya a mobiltechnológia iránti igény növekedését eredményezte az országban - a hang alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban. A megnövekedett igényt nem csak az egyre szaporodó szatellit handset-ek jelzik, hanem azok használati mintáinak változása is. Az eredmény nem meglepő: helyi, valamint külföldi befektetők és szolgáltatók hada verseng a mobilszolgáltatási engedélyekre kiírt pályázaton. Az internet-hozzáférés és adatátviteli szolgáltatások tekintetében az IDC szintén a vezeték nélküli megoldások dominanciájára számít.

A vezeték nélküli szolgáltatások iránti erős kereslet ellenére a hang- és adatátviteli szolgáltatások sorsa kérdéses. A politikai és gazdasági bizonytalanság igencsak megnehezíti a piackutatók dolgát, pontatlan előrejelzéseket eredményezve az ország távközlési piacának jövőjét illetően. A biztonság stabilitása alapvető feltétel lenne a piacelemzéshez Irakban, hiszen a befektetők döntéseit is erősen befolyásolja. Az IDC mégis vállalkozott a lehetetlenre, egy optimista, illetve egy pesszimista előrejelzést állítva össze az iraki távközlési piac közeljövőjéről.

A "hangos" szolgáltatásokat illetően az optimista verzió 2005-ig gyors fejlődést remél a konnektivitás terén - 5.41 millió kapcsolódási ponttal 2008-ra. Az internet-hozzáférés tekintetében 2003 és 2008 között összesen 60%-os növekedéssel számol az optimista változat, ám pesszimista "kistestvére" csupán 19%-ot jósol. A szélessávú internetkapcsolatok kérdésében ennél is nagyobb az eltérés, hiszen az irántuk való kereslet nagyban függ az országba érkező külföldi befektetők igényeitől, a kormány egyes szerveitől, és az olajipar alakulásától - írja az AME Info cikke.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.