e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. august 17., wednesday 09:14

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

E-kormányzati oldalak - mindenki másképp csinálja

[e-közigazgatás] 2004 november 7. 09:45 Sztrunga Erzsébet (munkatársunktól)

A legtöbb ország rendelkezik saját magát bemutató weblappal, ám az internetfelhasználók mindössze 20%-a látogatja ezeket az oldalakat - derül ki az Egyesült Nemzetek Szövetsége által kedden közzétett felmérésből.

Idén a 191 ENSZ-tagország közül 173 működtet saját site-ot, míg két évvel ezelőtt 143 országról volt elmondható ugyanez. A statisztikák szerint az off-line maradt államok többsége afrikai. A web alapú hozzáférés fontos láncszemet jelenthet az állampolgárok és iskolák, kórházak, könyvtárak között, ám csupán néhány kormányzati oldal buzdítja felhasználóit az aktív közreműködésre. Az e-kormányzat készenléte szempontjából az USA áll az első helyen, hiszen weblapja kínálja a legtöbb információt, terméket, és szolgáltatást - a hozzáféréshez szükséges infrastruktúrával egyetemben. A lista második helyén Svédország áll, harmadik Ausztrália, majd Dánia, Nagy-Britannia, Kanada, Norvégia, Svájc, Németország, és Finnország következik.

Az e-részvétel alapján rangsorolt lista élén Nagy-Britannia és az USA áll, hiszen e két ország kormánya mutat a legnagyobb hajlandóságot az állampolgárokkal való kommunikáció és interakció kialakítására a világhálón. Az első tíz hely tulajdonosai közt említhető Új-Zéland, Franciaország, Hollandia, Írország, valamint jó néhány fejlődő ország - köztük Chile, Észtország, Mexikó, és Argentína. Összességében elmondható, hogy az országok kormányzati site-jai közül 15 oldalon kommentálhatnak az állampolgárok rájuk vonatkozó ügyekben, és mindössze 33 site-on van lehetőség kormányzati tranzakciókra - például bírságok fizetésére vagy nyomtatványok kitöltésére. A statisztikák szerint a fejlődő országok e-kormányzati projektjeinek mintegy 60%-a esik kútba, és mintegy 50%-uk az adófizetők pénzének pocsékolásával ér fel.

Sikertörténetek azonban vannak; ilyen például Hong-Kong, mely honlapján az adófizetéstől a jogosítványok megújításáig bonyolíthatók ügyek. Dél-Korea kormányzati oldalán az állampolgárok azt is ellenőrizhetik, hol tart ügyes-bajos dolguk ügyintézése. Az ENSZ jelentése a tényeken felül a túlzottan nagyszabású e-kormányzati megközelítések veszélyeire is figyelmeztet. A soha meg nem valósuló e-kormányzati törekvések magas aránya miatt az off-line szolgáltatások is fontosak és szükségesek. Sok országra jellemző, hogy a szegényebb rétegek kevésbé, vagy egyáltalán nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, ily módon szabva határt az e-álmoknak. Mindazonáltal lényeges felismerni, hogy az internet többet tartogat egy egyszerű információs forrás lehetőségeinél, hiszen a bürokrácia visszaszorításán kívül az átláthatóság és demokrácia szolgálatába is állítható - írja a News Day cikke.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.