E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=3633

E-kormányzati oldalak - mindenki másképp csinálja

[e-közigazgatás]
2004 november 7. 09:45

Sztrunga Erzsébet,  e-mail: esztrunga@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A legtöbb ország rendelkezik saját magát bemutató weblappal, ám az internetfelhasználók mindössze 20%-a látogatja ezeket az oldalakat - derül ki az Egyesült Nemzetek Szövetsége által kedden közzétett felmérésből.

Idén a 191 ENSZ-tagország közül 173 működtet saját site-ot, míg két évvel ezelőtt 143 országról volt elmondható ugyanez. A statisztikák szerint az off-line maradt államok többsége afrikai. A web alapú hozzáférés fontos láncszemet jelenthet az állampolgárok és iskolák, kórházak, könyvtárak között, ám csupán néhány kormányzati oldal buzdítja felhasználóit az aktív közreműködésre. Az e-kormányzat készenléte szempontjából az USA áll az első helyen, hiszen weblapja kínálja a legtöbb információt, terméket, és szolgáltatást - a hozzáféréshez szükséges infrastruktúrával egyetemben. A lista második helyén Svédország áll, harmadik Ausztrália, majd Dánia, Nagy-Britannia, Kanada, Norvégia, Svájc, Németország, és Finnország következik.

Az e-részvétel alapján rangsorolt lista élén Nagy-Britannia és az USA áll, hiszen e két ország kormánya mutat a legnagyobb hajlandóságot az állampolgárokkal való kommunikáció és interakció kialakítására a világhálón. Az első tíz hely tulajdonosai közt említhető Új-Zéland, Franciaország, Hollandia, Írország, valamint jó néhány fejlődő ország - köztük Chile, Észtország, Mexikó, és Argentína. Összességében elmondható, hogy az országok kormányzati site-jai közül 15 oldalon kommentálhatnak az állampolgárok rájuk vonatkozó ügyekben, és mindössze 33 site-on van lehetőség kormányzati tranzakciókra - például bírságok fizetésére vagy nyomtatványok kitöltésére. A statisztikák szerint a fejlődő országok e-kormányzati projektjeinek mintegy 60%-a esik kútba, és mintegy 50%-uk az adófizetők pénzének pocsékolásával ér fel.

Sikertörténetek azonban vannak; ilyen például Hong-Kong, mely honlapján az adófizetéstől a jogosítványok megújításáig bonyolíthatók ügyek. Dél-Korea kormányzati oldalán az állampolgárok azt is ellenőrizhetik, hol tart ügyes-bajos dolguk ügyintézése. Az ENSZ jelentése a tényeken felül a túlzottan nagyszabású e-kormányzati megközelítések veszélyeire is figyelmeztet. A soha meg nem valósuló e-kormányzati törekvések magas aránya miatt az off-line szolgáltatások is fontosak és szükségesek. Sok országra jellemző, hogy a szegényebb rétegek kevésbé, vagy egyáltalán nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, ily módon szabva határt az e-álmoknak. Mindazonáltal lényeges felismerni, hogy az internet többet tartogat egy egyszerű információs forrás lehetőségeinél, hiszen a bürokrácia visszaszorításán kívül az átláthatóság és demokrácia szolgálatába is állítható - írja a News Day cikke.


Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.