E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=3758

Mutasd az arcod...

[e-pénzügyek]
2004 december 16. 13:01

Pánczél Gábor,  e-mail: gpanczel@e-kereskedelem.hu
(Forrás: Silicon.com,  http://www.silicon.com/)

Az Egyesült Királyság és Európa internetes bankjai arcfelismerő technológiával való kísérletre készülnek az Újévben. Az arcfelismerésre képes technológia az eddigi jelszavakat és PIN-eket váltaná fel az on-line bankoló ügyfelek azonosítására.

A technológia működését tesztelő résztvevők elsőként arcuk "biometriáját" regisztráltatnák, melyet vagy maga a személyi számítógép, vagy egy intelligens kártya tárolna. Kártyás megoldás esetén kártyaleolvasó hasonlítaná össze az arcokat, a PC-re kötött webkamera segítségével. A teszteket az OmniPerception nevű cég végzi, mely szerint a próbaműködéseket az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Hollandiában, és Németországban is megkezdik a következő év elején. Martin Gates, a cég marketing igazgatója elmondta, hogy a szoftver egyedi arc-biometriát generál, és olyan csalásokat is ki tud szűrni, melyek során videofilmet, vagy másolatot (modellt) használnak. A technológia alapja az emberi arc hihetetlen sokfélesége, melynek köszönhetően az egyéni azonosítás több pont alapján is lehetséges. Az elképzelés kétségtelenül magas szintű biztonságot jelent, ám nem tudni, a bankok hajlandóak lesznek-e állni a kivitelezés magas költségeit. A másik oldalon a felhasználók problémája jelenik meg, hiszen a technológia rendszerkövetelménye jelentős, régebbi számítógépeken pedig lehetséges, hogy nem is működik. Ezek tükrében néhány szakember szerint még pár évet várni kell a sikeres kivitelezés érdekében.

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.