E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=3902

Csak nem egy spamküldő a titkos imádója?

[e-megoldások]
2005 február 13. 11:34

Donka Attila,  e-mail: adonka@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A Clearswift, a MIMEsweeper gyártója, azt javasolja a szervezeteknek, hogy még éberebben figyeljék az e-mail használatot a február 14-i időszakban, hiszen a spamküldők, vírusírók és hackerek a Valentin-napot kihasználva bírhatják rá az embereket az e-mail üzenetekhez csatolt fájlok megnyitására és hiperhivatkozások kipróbálására.

Minden évben e-üdvözlőlapok millióit küldik el Valentin-nap környékén. Azonban a titkos imádók által küldött üzenetek tradícióját kihasználhatják a spamküldők is, akik egy Valentin-napi üdvözlőlapnak tűnő csatolt fájlt küldenek e-mailben, amely megnyitáskor az áldozatot egy termékeket értékesítő webhelyre irányítja, vagy rosszabb esetben egy vírust futtat a számítógépen. Az ilyen típusú Valentin spam célja, hogy kihasználja a gyanútlan magányos embereket. A múlt hónapban az egész világon számos számítógépet megfertőző Mydoom e-mail féreghez hasonlóan az ilyen spam is az emberi hiszékenység kihasználásának taktikáját követi. Az emberi hiszékenység kihasználásának taktikája nagymértékben épít az emberi közreműködésre, és arra bírja rá a felhasználókat, hogy ne kövessék a biztonsági eljárásokat. Ez a módszer gyakran tőkét kovácsol az emberek segítőkészségéből és gyengéiből.

Az utóbbi években a virágot, csokoládét és más ajándékokat árusító spam mennyisége is folyamatosan nőtt egészen Valentin napjáig. A Clearswift az javasolja a szervezeteknek, hogy a Valentin-nap előtti napot tekintsék olyan alkalomnak, amikor ismételten emlékeztethetik alkalmazottaikat a hivatalos e-mail és spam házirendek betartásának fontosságára. Így biztosítsák, hogy az alkalmazottak ne nyissák meg a spam levelekhez csatolt fájlokat, és ne kattintsanak a hivatkozásokra a spamküldők weblapjainak megnyitásához. Bár február 14-e ebben az évben szombatra esik, a szervezeteknek fel kell készülniük a Valentin-nap előtti és utáni munkanapokon jelentkező fenyegetések elhárítására. Emellett oktatniuk kell felhasználóikat és frissíteni vírusvédelmi csomagjaikat és e-mail-házirendjeiket, valamint biztosítani, hogy az informatikai osztály tegyen proaktív lépéseket a spam elleni küzdelem érdekében.


Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.