e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 04:59

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Tízből nyolc cég él az elektronikus bankolás lehetőségével

[e-pénzügyek] 2005 február 18. 09:41 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

Gyorsan növekszik az internetet banki kapcsolatokra is használó vállalatok száma. A cégek 78 százaléka él az elektronikus bankolás lehetőségével. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet tanulmánya a vállalati pénzügyek piacáról.

Idén a különböző banki termékek használatánál legnagyobb mértékben az internetes bankolás további terjedése várható a vállalatok körében. Szintén jelentősen bővül a beruházási hitel-felvétel, majd sorrendben a lízing, faktorálás és üzleti bankkártya következik. A finanszírozási formák közül a cégek 85 százaléka szokott felvenni banki hitelt belföldi pénzintézettől. Az EU-csatlakozás utáni időszakban viszont várhatóan 38 százalékra nő azoknak a cégeknek a részaránya, amelyek állami vagy uniós támogatású hitelre számítanak. Külföldi vagy nemzetközi banki finanszírozásban pedig a pénzügyi döntéshozók 20 százaléka gondolkozik.

Az internetes bankolást legtöbben belföldi átutalásra, illetve számlalekérdezésre használják. Az internetes bankolók 98 és 96 százaléka. Több mint megduplázódott a saját számlák közti átutalás, és szintén jelentősen bővült a külföldi átutalás elektronikus úton. Az elektronikus tranzakciók fajtáinak átlagos száma az interneten bankoló cégek körében két év alatt 2,8-ról 4-re nőtt. A felmérést 1000 vállalati pénzügyi döntéshozó, köztük 145 cégtulajdonos személyes megkérdezésével végezte a GfK, 2003 októberében. A megkérdezettek összesen 4 170 milliárd forint árbevétel felett rendelkeznek.

A bankokkal a jövőben fenntartandó kapcsolatról a nagyvállalati vezetők a számítógépes ügyintézés és a telefon sokkal gyakoribb használatát jelezték előre. A kisvállalatoknál szintén az elektronikus kapcsolat élvez majd előnyt, de számukra a telefon mellett a bankfiók is fontos lesz. Megvizsgálta a GfK azt is, hogy a pénzügyi döntéshozók honnan szoktak tájékozódni a banki szolgáltatásokról. A nagyvállalatoknál a válaszadók legtöbbje az internetről informálódik, majd a céglátogató banki alkalmazott, illetve a telefon következik. A kisvállalatok pénzügyi döntéshozói számára a bankfiókban a referens az első számú információforrás. Utána a telefont, majd a banki hírlevelet említették legnagyobb arányban.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.