e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 04:35

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Nem védtelenek az internetezők a Tárcsázó programokkal szemben

[e-megoldások] 2005 február 27. 09:43 Erdőháti Nagy Modesta (munkatársunktól)

Az utóbbi napokban megszaporodtak a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) érkezett megkeresések azzal kapcsolatban, hogy miként védekezhetnek a hazai internetezők a parazita programok ellen. Az elmúlt három évben összesen hetvenen tettek bejelentést magas távbeszélő számlájuk, és a tudomásuk nélkül létrehozott nemzetközi és műholdas telefonkapcsolatok miatt.

Három évvel ezelőtt, 2001-ben jutott először a hatóság tudomására, hogy hazai internetezőket is károsítottak az úgynevezett tárcsázó programok, melyekkel a gyanútlan internetezők bizonyos honlapokra látogatva egy programot töltöttek le számítógépükre. Általában maguk sem tudtak róla, csak a következő havi telefonszámlájuk láttán fogtak gyanút. A NHH és jogelődje, a Hírközlési Felügyelet ügyfélszolgálatát többségében az illetéktelen nemzetközi hívások és kisebb arányban a műholdas telefonkapcsolatok miatt keresték meg. A panaszok kivizsgálása után nyilvánvalóvá vált, hogy az internetezők maguk hozták létre - bár akaratuktól függetlenül - az emeltdíjas hívásokat. A vizsgálatok szerint a sokféleképpen nevezett - parazita, behatoló vagy tárcsázó - programok működtetői külföldi szervereket vesznek igénybe, és mire leleplezik őket, már egy újabb telefonszámról, újabb külföldi állomásról indítják világhálós támadásaikat.

Az eddigi adatok szerint néhány tucatnyi hazai bejelentésről van tudomása az NHH-nak, mégis ezennel a megelőzésre hívja fel a figyelmet, mert az óvatlan kattintásoknak több tízezer forintos telefonszámla lehet az ára - emelte ki Kuslits Béla, az NHH piac-felügyeleti osztályvezetője. Mit tegyen az internetező, ha szeretné elkerülni az előbb említetteket? Az internetező telefonszolgáltatójától rendelje meg a nemzetközi hívások kódolását! Ha az internetező hallja, hogy az általa használt modem ismét csatlakozik a világhálóra - anélkül, hogy ő kezdeményezte volna -, rögtön állítsa le a számítógépet! Ha problémát észlel, forduljon a Nemzeti Hírközlési Hatóság területileg illetékes irodáihoz, amelyek országszerte rendelkezésre állnak (Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, és Sopronban). Az NHH idei piac-felügyeleti tervében kiemelten foglalkozik az internetezők és a távközlési szolgáltatók körében a jelenség visszaszorításával, illetve hatósági lépéseket tervez - a távközlési szolgáltatókkal egyeztetve - a fogyasztók érdekében.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.