e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 05:10

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

VisaNet - nincs több várakozás

[e-pénzügyek] 2005 március 9. 21:26 Karacs Gábor (munkatársunktól)

A Visa International legújabb számadatai szerint, a globális tranzakció-feldolgozó hálózataként működő VisaNet, rekordnak számító 5 119 jóváhagyási üzenetet dolgozott fel másodpercenként az ünnepi bevásárlások csúcsidőszakában, 2003 decemberében.

Ez az adat kedvező arányt mutat az év többi részében lebonyolított, a másodpercenként 3 200 tranzakciót meghaladó átlagos csúcsidőszaki üzenetváltás számához viszonyítva.

A VisaNet nagy teljesítményű adatfeldolgozó rendszer, amelyet másodpercenként akár 6 ezer üzenet feldolgozására alkalmas kapacitás-próba alatt is teszteltek. A rendszert emellett folyamatosan fejlesztik, hogy képes legyen másodpercenként akár a 10 ezret meghaladó üzenet feldolgozására is. Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy az egyes tranzakciók átlagos jóváhagyási ideje kevesebb, mint két másodperc, szemben az 1973-as közel egy perces átfutási idővel.

Valamennyi nemzetközi Visa kártyával végrehajtott, illetve a legtöbb belföldi tranzakciót is a VisaNet rendszere dolgozza fel. Az ügyletek feldolgozására két lépésben kerül sor. Az első részben történik az "I. szintű jóváhagyás", amikor is a kereskedő vagy az ATM-automata kapcsolatba lép saját bankjával, hogy engedélyeztesse a tranzakció végrehajtását. A bank kapcsolatba lép a VisaNet hálózatával, feltüntetve számára az ügyletre vonatkozó összes részletes adatot, majd a VisaNet megkéri a kibocsátó banktól a szükséges jóváhagyást. Ezt követően a kereskedő saját bankján keresztül kapja meg a jóváhagyó kódot (vagy az üzenet, amely nem engedélyezi az adott tranzakciót).

A folyamat második részét képezi a "klíring és elszámolás, amikor a VisaNet elvégzi a szükséges valuták átváltását és átutalja a pénzt a kibocsátó banktól a kereskedő bankjához.

"Az elmúlt három évtized során a Visa International a világ legnagyobb, legmegbízhatóbb és legdinamikusabb teljesítményű fizetési rendszerévé fejlesztette a VisaNet hálózatát, biztosítva ezáltal a társaság vezető helyét az ágazaton belül. A VisaNet lehetővé teszi, hogy tagbankjaink a megérdemelt és jogosan elvárt legmagasabb szintű szolgáltatással álljanak ügyfeleik rendelkezésére." - mondta Radu Obreja, a Visa International Magyarországért felelős igazgatója, a közép-kelet-európai régió alelnöke.

A VisaNet nagy teljesítményű számítógépek felhasználásával hatalmas adatközpontokat egyesít. A rendszer összetett, bőségesen kapacitással rendelkező adatközpontjai, valamint az ezeket kiszolgáló hálózati infrastruktúra meggyőző számadatokkal szolgál. A VisaNet több mint 150 országban 21 ezer bankot, 1,3 milliárd bankkártyát és kereskedőt kapcsol össze. A rendszer teherbírása a másodpercenkénti 10 ezer tranzakcióhoz közelít, amelyhez a hátteret 25 nagyszámítógép, több mint 230 közepes szintű rendszer és 50 millió kódsornál is többet futtató, körülbelül 300 alkalmazás biztosítja. Az ezek összekapcsolásához felhasznált vezetékek együttes hossza több mint 375-ször érné körül a Földet.

A rendszer 99,999%-os rendelkezésre állás mellett lehetővé tette, a feldolgozandó ügyletek számának pár évenkénti megkétszerezését. Páratlan megbízhatóságot igazoló mérlegükkel ezek a speciális központok alkotják a Visa rendszerén keresztül bonyolított, nemzetközi szintű tranzakciók feldolgozásának, a kulcsfontosságú értéknövelő alkalmazások, az adattárolási lehetőségek és a biztonsági másolatok elkészítésére kidolgozott stratégiák vázát.

A Visa International ezúttal ugyanazt a VisaNethez való kapcsolódási időt tűzte ki célul számára, mint amit saját maga biztosít a VisaNet-nek, azaz 99,999%-ot

Az elmúlt másfél évben a Visa International folyamatosan áttért az IP-alapú hálózat alkalmazására. Az új hálózat egyúttal új átviteli platform létrehozását is jelenti azáltal, hogy kapcsolat jön létre a Visa valamennyi, a közép-európai, közép-kelet-ázsiai és afrikai (CEMEA) régióban található tagbankja között, valamint lehetővé válik az új szolgáltatások gyors fejlesztése is. A bankok profitálnak az egyszerűbb működésből, a magasabb minőségi szintet képviselő szolgáltatásokból, a fokozott rugalmasságból, alkalmazkodó-készségből és megnövelt sávszélességből valamint a korszerű technológiai megoldásokból – amelyek mind elengedhetetlen feltételét jelentik a korszerű fizetési megoldások folyamatos fejlődésének.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.