e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. july 23., tuesday 08:29

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Carnation - OFI: e-jelentkezési rendszer a felsőoktatásban

[e-oktatás] 2005 március 11. 23:05 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

A 2004-es felsőoktatási felvételi eljárásban 71 jelentkező elektronikusan nyújtotta be jelentkezési lapjait a Carnation Rt. és az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) együttműködésében fejlesztett e-jelentkezés kísérleti rendszeren keresztül.

A Carnation-OFI konzorcium 2002. decemberében "Elektronikus jelentkezés a felsőoktatásba" címmel nyújtott be sikeres pályázatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett kutatás-fejlesztési pályázatra.

A felsőoktatásba való elektronikus jelentkezés biztosítása régi célja volt az OFI-nak, továbbá a közszolgáltatások online hozzáférésének megvalósítására az Európai Unió eEurope programja is nagy hangsúlyt fektet. "Úgy gondoltuk, hogy a kutatás-fejlesztési projekt keretében létrehozandó online jelentkezési rendszer fontos előrelépést jelent Magyarország számára az Európai Uniós irányelvekhez, elvárásokhoz való igazodásban." - nyilatkozta Köblös István az OFI igazgatója a pályázatról.

A jelentkezési felület tervezése és kivitelezése során a használhatósági szempontok kiemelt szerephez jutottak, hiszen az egyes űrlapokat úgy kellett kialakítani, strukturálni, hogy azok támogassák a felvételizőt a jelentkezési adatlapok kitöltésében. "Az előbbi célt hivatottak teljesíteni az űrlapok közötti könnyű navigációt biztosító menürendszerek, az egyes mezők helyes kitöltését segítő magyarázatok (help szövegek), valamint a felhasználó munkájának megkönnyítése érdekében alkalmazott automatizált adatbeviteli megoldások" - emelte ki a felület főbb tulajdonságait Parrag Krisztina, a Carnation projektvezetője.

Az e-jelentkezés folyamat mögötti háttérrendszer tervezése során figyelembe kellett venni, hogy évente több százezer jelentkezési törzslapot és intézményi lapot küldenek be a felsőoktatásban továbbtanulni vágyó érdeklődők. A rendszeren keresztül kezelt adatok biztonságának biztosítása érdekében a bevitt adatok többrétű ellenőrző, illetve titkosító algoritmusokon keresztül kerültek tárolásra illetve továbbításra, megőrizve azok sérthetetlenségét. Bár a tesztrendszer ebben az évben csak a felhasználók kisebb körét szolgálta ki, kialakítása révén az bármikor, teljes körűen is hozzáférhetővé tehető.

A kutatásfejlesztési projekt során három különálló rétegből álló, egymáshoz jól meghatározott interfészeken keresztül kapcsolódó rendszer került kialakításra. Az e-jelentkezés rendszer magját a Carnation által fejlesztett adatkezelő motor alkotja, amely megkönnyíti és leegyszerűsíti a kapcsolódó űrlapok létrehozását és kezelését. Az előző tulajdonságából fakadóan az adatkezelő motor megfelelő alapja lehet más felvételi, vagy hasonló logikán alapuló rendszereknek is. A kezelt adatok vonatkozásában a rendszer tetszőleges bonyolultságú összefüggés leírására alkalmas. Az adatbázis és az adatkezelő réteg közötti adatáramlás teljes egészében auditálásra kerül, minden adatmódosítás visszakövethető és azonosítható.

A 2004. január 1-én elindult tesztidőszak alatt az OFI külön ügyfélszolgálatot biztosított az e-jelentkezők számára, ahol telefonon, e-mailen és személyesen is választ kaphattak kérdéseikre. Az e-jelentkezés a hagyományos felvételi eljárásnak megfelelően március 1-én zárult le, a rendszeren keresztül 71 jelentkező töltötte ki és küldte el jelentkezési lapjait. A rendszer sikeres debütálása technikailag lehetővé teszi, hogy a következő évben már jóval több felvételiző küldhesse be a világhálón át felvételi lapjait, ám a teljes körű bevezetés előtt a vonatkozó jogszabály módosítására még szükség van.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.