e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. june 19., wednesday 03:58

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

41%-kal nőtt tavaly a lakossági internetbanking ügyfelek száma

[e-pénzügyek] 2005 március 19. 23:46 Buruzs Tamás (munkatársunktól)

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor internetgazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.

Összefoglaló

- 2003 folyamán az internetes alkalmazások jövőjére vonatkozó pénzintézeti várakozásokat mutató GKI-Westel e-Pénzügyi Index stagnált és év végére a mérsékelt optimizmust jelentő 19-es értéket vette fel.

- 2003 végén 331 ezer lakossági és 58 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél.

- A lakossági internetbanking ügyfelek száma tavaly 41%-kal, míg a vállalati internetbanking ügyfeleké 74%-kal emelkedett.

- 2003 végén az internetes bankok lakossági ügyfeleinek 8%-a, vállalati ügyfeleinek 12%-a volt szerződött e-banki ügyfél.

- 2004 folyamán továbbra is dinamikusan nőhet az internetbanking ügyfelek száma: 25-30%-kal a lakossági és 45-50%-kal a vállalati piacon.

- Az internetbanking szolgáltatások közül továbbra is az átutalások és a számlainformációk lekérdezése növekedhet a legnagyobb mértékben.

A felmérés eredményei

2003 folyamán a pénzügyi szolgáltatók internethasználati indexe a GKI-Westel e-Pénzügyi Index értéke nagyjából stagnált és év végére 19,1-es értéket vett fel a –100 +100-as skálán.

Az internetes értékesítéshez fűződő várakozások a bankok és a biztosítók esetében különváltak, a biztosítók várakozása csökkent, a bankoké erősödött.

Internetes banki ügyfelek

2003 végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 331 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 41%-kal több mint egy évvel korábban.
Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 54 ezer volt, ami 74%-os éves növekedést takar.

2003 végén az internetbanki szolgáltatásokat az internetes bankok lakossági ügyfeleinek kb. 8%-a, míg vállalati ügyfeleinek 12%-a használta.

A hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004 júniusának végén több mint 380 ezer lakossági, illetve csaknem 64 ezer vállalati ügyfél fog internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel rendelkezni.

2004 egészében a lakossági internetbanking ügyfelek száma 28%-kal nőhet, míg a vállalati online ügyfelkör ennél is dinamikusabban akár 45%-kal is bővülhet.

internetes banki tranzakciók

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az átutalások online indítása növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A lakosság körében az internetes betétlekötések, míg a vállalatok körében a számlainformációk lekérdezése, illetve a tranzakciók ellenőrzése fog a következő egy évben jelentős mértékben emelkedni.

A kutatásról

A felmérés 2004 januárjában zajlott le a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével, megkérdezve a hitelintézeteket, az internetes takarékszövetkezeteket és a biztosítótársaságokat. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 69%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 60%-a képviseltette magát a felmérésben.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.