e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. july 3., sunday 10:55

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Népesedési adatbázis az interneten

[e-közigazgatás] 2005 április 2. 23:34 Buruzs Tamás (Forrás: Magyarország.hu)

Csütörtöktől elérhető a Népesedési Kormánybizottság népesedési információs rendszerének honlapja. A folyamatosan bővülő oldal a közvélemény, a kormány, az ágazati minisztériumok és a szakértői közönség számára ad ismereteket és eszközöket a népesedési politika tanulmányozásához.

A kormány 2001-ben létrehozta a Népesedési Kormánybizottságot, aminek elsődleges feladata a Nemzeti Népesedési Program kidolgozása és megvalósítása. A népesedési folyamatokra közvetlenül vagy közvetve hatást gyakorló intézkedések vizsgálatára, a demográfia nyomon követesésére jött létre a népesedéspolitikai információs rendszer (www.nepinfo.hu) az interneten.

A portál a közvélemény, a kormány, az ágazati minisztériumok és a szakértők számára ad ismereteket folyamatosan bővülő tartalommal - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

A honlap segítséget nyújt a népesedést befolyásoló intézkedések előkészítéséhez és következményeinek nyomon követéséhez, valamint más kormányzati döntések hatásainak felméréséhez.

Ágazatai politikák

A nepinfonak lényeges részei a foglalkoztatás, a lakáshelyzet, és tartalmazza az oktatásra vonatkozó adatokat, mindemellett megtalálható az idősödés folyamatainak monitorozása, a nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási és gondozási témakörök ismertetése is - tette hozzá a honlap vezető szakértője, Hablicsek László KSH-igazgatóhelyettes.

A társadalmi egyenlőtlenségek lényeges mértékben módosítják a demográfiai magatartást, ezért az adatbázis tartalmazza a szociális ellátottságot és a társadalmi integráltságot jellemző adatokat is.

Nemzetközi információk

Magyarország májustól csatlakozik az Európai Unióhoz, ezért a honlap nemzetközi információs részében uniós szabályozások, ajánlások és a tagországok speciális jóléti rendszereinek adatai is megtalálhatóak. Az EU követelményeinek megfelelve szükséges, hogy a portál hasznos információs bázisa legyen a területi elemzéseknek, tágabb értelemben egy területi népesedéspolitika számára is.

Az oldal segítségével a regionális önkormányzati szervek könnyebben kialakíthatják népesedési politikájukat, és az adatbázisok felhasználásával fejlesztési tervek, pályázatok megalapozása és hatásvizsgálatok elkészítése egyaránt lehetséges.

Állampolgárok tájékoztatása

Hablicsek László elmondta: az új honlap nyílt, közinformációs rendszer, amelyben az állampolgárok is megtalálhatják az őket érintő, demográfiai szempontból releváns információkat. Ilyenek: a területi adat- és térképtár, az előreszámítások, a kistérségi munkaerő-kínálati előrebecslések és a háztartásdemográfiai adattár.

A nepinfo a MEH Stratégiai Elemző Központjának felügyelete alatt működik, teljes kapacitással várhatóan június végétől - adta hírül a Magyarország.hu cikke.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.