e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. august 23., friday 09:57

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

GKI Gazdaságkutató - Regionális szintű ICT fejlettség

[e-közigazgatás] 2005 augusztus 30. 21:25 Szabó Gábor (munkatársunktól)

A GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió által támogatott "Regional-IST" program keretében több nyugat-európai kutatóintézettel együttműködve közös kutatásban vett részt 2001 és 2004 között. A projekt célja az infokommunikációs eszközök elterjedtségének és használatának regionális szinten való mérése volt.

Fontosabb megállapítások:

A felmérésben résztvevő régiókkal (Baden-Württemberg, Katalónia, Piemont, Portugália) összehasonlítva a magyar önkormányzatok kisebb hányada rendelkezik Internet-kapcsolattal, mellyel a honlapok alacsony száma, illetve az elektronikus szolgáltatások csekély elterjedtsége párosul.

A magyar önkormányzatok 85%-a rendelkezik internet-csatlakozással, miközben a vizsgált nyugat-európia régiók helyi közigazgatási intézményeiben csaknem 100%-os az internetpenetráció.
A honlappal rendelkező önkormányzatok aránya Magyarországon 41%. Katalóniában és Piemontban az önkormányzatok több mint fele, míg Baden-Württenbergben 95%-uk üzemeltet saját weblapot.

Az elektronikus önkormányzás terén a legelőrehaladottabbaknak a baden-würtenbergi önkormányzatok számítanak, de Katalóniában és Piemontban is növekvő számban elérhetők el az alapvető közszolgáltatások az interneten keresztül. Magyarországon az önkormányzatok 94%-a semmilyen elektronikus szolgáltatást nem nyújt.

A kutatás részletes eredményei:

Egyre több magyarországi önkormányzat csatlakozik az internethez, de arányaiban még mindig kevesebben, mint a vizsgált nyugat-európai régiókban. Ennek oka részben a sajátos településszerkezet, vagyis az a tény, hogy a kis települések (2000 lakos alatt) aránya Magyarországon 74.5%.

Báden-Württembergben és Piemontban az önkormányzatok közel 100 százaléka kiépítette már internetkapcsolatát, és a katalán önkormányzatok sincsenek már ettől távol. Magyarországon az elmúlt év során 78%-ról 85%-ra nőtt az internetkapcsolattal rendelkező önkormányzatok aránya, de az esetek többségében még betárcsázós kapcsolatokról, és a szélessáv alacsony (10% alatti) arányáról beszélhetünk.

Baden-Württembergben alig található olyan önkormányzat, amelynek ne lenne saját honlapja, de Katalóniában és Piemontban csak az önkormányzatok alig több mint felének van internetes megjelenése. Tőlük Magyarország sincs sokkal lemaradva, hiszen 2004 elején a magyar önkormányzatok 41%-ának volt weboldala. 2003 folyamán jelentősen (25%-kal) emelkedett a magyar önkormányzati honlapok aránya illetve száma.

A kis lemaradás az önkormányzati honlapok arányában nem párosul az elektronikus önkormányzati szolgáltatások fejlettségével, amely tekintetben Magyarország vaskos lemaradásban van. A legtöbb alapvető szolgáltatásról, ügyintézésről még információk sem találhatók az önkormányzatok honlapjain, az ügyintézést megkönnyítő elektronikus űrlapok pedig csak elvétve találhatók meg az önkormányzati honlapokon.

Az elektronikus önkormányzás terén a legelőrehaladottabbaknak a baden-würtenbergi önkormányzatok számítanak, de Katalóniában és Piemontban is növekvő számban elérhetők az alapvető közszolgáltatások az interneten keresztül.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.