e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. july 3., sunday 11:17

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Oracle - RFID technológia háttéranyag

[e-megoldások] 2005 szeptember 2. 22:58 Buruzs Tamás (munkatársunktól)

Az Oracle Hungary ma délelőtt kiadott egy háttéranyagot, amely a termékekre ragasztható rádiófrekvenciás azonosító chip és az RFID technológia várható jövőbeni felhasználási és terjedési lehetőségeit, valamint az Oracle RFID megoldását ismerteti.

A rádiófrekvenciás termékazonosítás (RFID) és az egyéb távérzékelő technológiák kétségkívül óriási versenyelőnyt és üzleti hasznot jelenthetnek, de csak abban az esetben, ha a vállalat információs infrastruktúrájának és üzleti folyamatainak szerves részévé válnak. Az Oracle nemrég bejelentett Sensor Based Services (SBS) szolgáltatásával szerves módon integrálhatók az RFID rendszer és a külső érzékelők által szolgáltatott adatok a meglevő szoftverekbe. Az Oracle SBS együttműködik az Oracle Database 10g, Oracle Application Server 10g, Oracle Enterprise Manager 10g és Oracle E-Business Suite rendszerrel: begyűjti, kezeli, elemzi és elérhetővé teszi az információs rendszerben áramló információkat, és képes mindezekre reagálni is.

Világszerte már számos gyártó érzékeli, hogy kénytelen lesz bevezetni az RFID rendszert. A Wal-Mart, a Target, az USA Védelmi Minisztériuma, a Metro Group és más vállalatok például előírták, hogy beszállítóik 2005-ig RFID jelzőcímkékkel lássák el raklapos szállítmányaikat.

A vállalatok bevezethetik az RFID-t annak rövid távú, átmeneti előnyei miatt, de bevezethetik azért is, hogy tartósan kerüljenek előnyösebb helyzetbe, a begyűjtött adattömeg üzleti adatelemző rendszerben való hasznosítása révén. Ezt támasztja alá az IDC véleménye is: a szervezet szakértői szerint a vállalatoknak nem szabad csupán azért bevezetni az új technológiát, mert a legnagyobb vevőik ezt megkövetelik tőlük, hanem először meg kell érteniük az RFID-ban rejlő technológiai és hatékonyságnövelő képességeket, és ezek függvényében kell beépíteniük az új eszközt üzleti stratégiájukba.

A Meta Group piackutató cég szerint 2008-ra az iparcikkek 30%-át már RFID azonosítóval látják el, és ez az arány 2013-ra 80%-ra nőhet. Egy másik piackutató szervezet, az amerikai Yankee Group hasonlóan bízik a technológia hosszú távú sikerében: a vállalat szerint 2008-ra az RFID piac értéke elérheti 2,35 milliárd dollárt.

Az IDC ez év eleji felmérése szerint az amerikai nagykereskedelmi beszerzési láncok 2008-ig 1,3 milliárd dolláros piacot jelentenek az RFID technológiának, szemben a 2003-ban regisztrált 91,5 millió dollárral. A kutató cég szerint a 2008-ig tartó fejlődés azonban egyenetlen lesz: 2005-ban először a nagy szállítók vezetik be az RFID-t, hogy megfeleljenek a vevőik elvárásainak. A középmezőny kivárja, hogy mindez milyen eredménnyel jár. 2007-re már csökkennek az árak, és elég információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy elinduljon a második hullám. A kutatás azonban 2008 után némi visszaesést jósol: addigra a legtöbb cég bevezeti a technológiát a raktáraiban és logisztikai központjaiban, de a chipek ára még nem esik elég alacsonyra ahhoz, hogy egyéni termékazonosítóként felkerülhessen a boltok polcain minden árucikkre. A kutatás szerint az igazi fellendülés akkor várható, amikor ebbe a második szakaszba lép az RFID.

A BearingPoint, Inc., a the Software & Information Industry Association (SIIA) és az amerikai CIO magazin üzleti döntéshozók körében ez év tavaszán készített kutatása szerint ugyan a RFID technológiát még csak mérsékelten értik a döntéshozók, de ennek ellenére olyan forradalmi technológiaként kezelik, amely fontos szerepet játszhat az üzleti stratégiák kialakításában. A megkérdezettek IT szakértők 58%-a szerint a vállalatuknál kísérleti vagy teszt változatban már egy éven belül megtalálható lesz az RFID, és 51%-uk szerint pedig két éven belül alkalmazni fogják ezt a megoldást. Rövidtávon a cégek az RFID-t először valós idejű helyi rendszerekhez (56%), az ellátásilánc (55%) és készletgazdálkodás területén (55%) fogják alkalmazni. Egy évvel később az RFID már megjelenik az intelligens polcrendszereken tárolt gyógyszerek (67%) és kiskereskedelmi termékek (61%), valamint a mobil kereskedelem területén (55%). A cégvezetők elsősorban a munkaerőre fordított költségek csökkenését és a hatékonyság növekedését várják a RFID technológiától.

Sok esetben egyelőre a szabványok és a tisztán látható üzleti előnyök hiánya éppen azok a faktorok, amelyek visszatartják a cégeket az ilyen jellegű beruházásoktól. Egyes cégek azért halasztják el a vásárlókat is érintő RFID fejlesztéseket, mert iparági vagy kormányzati iránymutatásra várnak a vásárlói adatvédelem terén.

Az Oracle RFID megoldása

Az Oracle szerint az RFID bevetetésénél arra is figyelmet kell fordítani, hogy a vállalati értéklánc minden elemét érintő adatok hatalmas tömege új követelményeket támaszt az információkezelés méretrugalmasságával, megbízhatóságával és biztonságával szemben.

Az Oracle nemrég bejelentett Sensor Based Services (SBS) szolgáltatásával szerves módon integrálhatók az RFID rendszer és a külső érzékelők által szolgáltatott adatok a meglevő szoftverekbe. Az Oracle SBS begyűjti, kezeli, elemzi és elérhetővé teszi az információs rendszerben áramló információkat, és mindezekre reagálni is tud. A szoftver egy közös munkahelyről átfogóbb képet ad a vállalat működéséről, s ezzel csökkenti a működési kockázatokat. Az SBS csoportmunka-eszköztára és az a képessége, hogy bárkit bárhol értesíteni tud a történésekről, szintén nagymértékben fokozza a felhasználó vállalat rugalmasságát.

A rendszer működésének első lépése a kívánt, szűrt információk begyűjtése a különböző olvasókról és érzékelőkről. Az Oracle Application Server 10g az olvasóktól és érzékelőktől érkező adatokat megszűri és egységesíti, majd továbbadja egy közös adattárnak, amely elemzi, feldolgozza és az összes üzleti alkalmazás számára hozzáférhetővé teszi az információkat. Az Oracle Application Server 10g emellett figyeli az eszközök üzemképességét, és frissíti az illesztőprogramokat és a firmware szoftvereket.

Következő lépésként a vállalatoknak kezelniük kell az adatok és események óriási tömegét. Az Oracle megoldása az Oracle Database 10g, a méret-rugalmas, megbízhatóbb és biztonságos adatbázis. Az RFID- és szenzoradatok feldolgozásához megfelelő eseménykezelés is szükséges, amely általában elkülönül az adatok kezelésétől. Az Oracle adatbázis azonban együtt kezeli őket, mert az események és az adatok összetartoznak. Az Oracle Database 10g nemcsak kezelni tudja az eseményeket, hanem transzformálni, szétosztani, lekérdezni és auditálni is. Ezáltal a szervezetek, üzleti partnerek és szállítók között cserélődő információk az üzletileg kritikusan fontos egyéb eszközök rangjára emelkednek.

A konszolidált és megtisztított adatok és események valós időben elemezhetők és üzleti tudássá változtathatók, amelyek alapján ellenőrizhetők és folyamatosan javíthatók az üzleti tevékenységek és folyamatok. Jelenleg csak az Oracle képes feldolgozni például a "Hányszor fordult elő az elmúlt hat hónapban, hogy elmaradt az alacsony készletszint feltöltése?" típusú kérdéseket. Az Oracle operatív üzleti adatelemző megoldása jelentéseket készít, "mi lenne, ha..." elemzéseket és eseti lekérdezéseket végez, szegmentálja a piacot, profilképet készít a vevőkről, és általában a vállalat minden szintjén a döntéshozók kezébe adja a döntéshez szükséges tudást.

Az RFID és egyéb szenzoros rendszerek bevezetése kapcsán az Oracle megoldásában az utolsó lépés az eseményekre és információkra való automatikus reagálás, hogy a döntéshozóknak csak a rendhagyó esetekkel kelljen foglalkozniuk. Az Oracle Application Server 10g hatékonyan integrálja a különböző rendszereket, s ezzel erőteljesen ésszerűsíti az üzleti folyamatokat. Emellett modell-alapú, eseményvezérelt eszközöket kínál az üzleti folyamatok átfogó felügyeletéhez és az üzleti tevékenységek figyeléséhez. A folyamatközpontú Oracle Application Server Integration megoldás az automatikus esemény-feldolgozással, emberi beavatkozással és vállalatközi (B2B) folyamat-protokollokkal kapcsolatos igényeket elégíti ki.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.