e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2018. july 16., monday 06:33

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Balabit - nyilatkozat a szoftverszabadalmak ellen

[e-gazdaság] 2005 szeptember 2. 22:26 Buruzs Tamás (munkatársunktól)

A Balabit IT Biztonságtechnikai Kft. hivatalos nyilatkozatban foglalt állást a szoftverszabadalmak európai uniós bevezetése ellen.

˝A BalaBit IT Kft. csatlakozik azon hazai szoftverfejlesztő cégek, illetve civil szervezetek álláspontjához, mely szerint a szoftverszabadalmak európai uniós bevezetése - annak innovációt fékező hatása miatt - káros úgy a magyar, mint az egész Európai Unió gazdaságára. A szoftverszabadalom intézménye kizárólag a nagy tőkével rendelkező multinacionális cégek számára hasznos, akik a tulajdonukban lévő nagy számú szoftverszabadalmak révén együttműködésre kényszeríthetik az innovációból élő kisebb versenytársaikat.

Különösen a tervezett szabály következő sajátosságai ellen tiltakozunk:

1. Mivel bármilyen kis jelentőségű szoftveres megoldás bejegyezhető, egy vállalat egy-egy új szoftver fejlesztésekor vagy több tucat szabadalmat jegyez be, vagy kiteszi magát annak, hogy egy versenytársa jegyzi be azokat. Egyetlen szabadalom bejegyzésének díja 16 millió forint, ami egy kész szoftver esetében akár több százmillió forint plusz költséget is jelentene. Ez az összeg egyetlen kis- vagy középvállalatnak sem áll a rendelkezésére.

2. A szabadalmi hivatal nem vizsgálja érdemben a bejegyzendő szabadalom mögött álló innováció tartalmát, ezért tőkeerős vállalatok bármely evidens megoldást bejegyezhetnek. A bejegyzést követően természetesen a szabadalom bíróságon megtámadható, ám a magas költségek, és a szükséges időráfordítás miatt a kisebb fejlesztőcégek számára ez nem nyújt védelmet.

Összességében a szoftverszabadalmat olyan, a józanésznek ellentmondó kreatúrának tartjuk, mint bizonyos hangkombinációk szabadalmaztatása a zenében (például szinkópa). Az Egyesült Államokból, ahol létezik a szoftverszabadalom intézménye, havonta érkeznek olyan - eddig talán mosolygásra okod adó - hírek, mint a dupla klikk vagy a buborékrendezési algoritmus szabadalmaztatása. Azonban ma már nincs okunk a jókedvre, hiszen a multinacionális lobby az Európai Unióban is ki akarja harcolni magának ezt a hivatalosan innovációbarát szabályozást, ami a hazai tulajdonú szoftverfejlesztés végét jelentheti.˝

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.