e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 05:45

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Megállítja-e a "jutalomrendszer" a kéretlen leveleket?

[e-média] 2005 szeptember 28. 10:31 Pánczél Gábor (Forrás: Silicon.com)

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Szabályzóbizottsága (FTC) akár 250 000 dollár kifizetését is fontolgatja abban az esetben, amennyiben valaki spam-ek feladóit segítene az igazságszolgáltatás kezére juttatni.

Az FTC nem tartja elegendőnek azon ítéletek számát, melyek kéretlen levelek feladóinak ügyében születtek. A Szabályzóbizottság úgy véli, a spam-ek feladóinak fejére kitűzött jutalom elég motiváló lehet a "legtermékenyebb" levelezők azonosítására, és tartózkodási helyüknek megállapítására. Az FTC illetékese elmondta, hogy a megfelelő bírósági ítéletek nem születhetnek meg a feladók felelősségének megállapítása hiányában, ez azonban lehetetlen az elkövetők azonosítása és figyelése nélkül. A spam-küldők tevékenységének nyomon követése szolgálhat ugyan közvetett bizonyítékul, az FTC szerint mégis tanúvallomásokra lenne szükség a levélfeladók megállítására. Paul Wood, a Message Labs vezető biztonsági elemzője megerősítette, hogy bár a legaktívabb spam-küldők közismerten Floridában munkálkodnak, szinte lehetetlen őket bíróság elé állítani. A feladók rendkívül elővigyázatosak a rejtőzködés ügyében, így például szívesen használják mások gépét a levelek elküldésére.

A megoldást tehát tanúvallomások jelentenék, ám a spam-ek feladóiról bizalmas információval rendelkező bennfentesek nem szívesen "dobják fel" a törvénysértőket. Ennek oka, hogy ők is tartanak saját személyes felelősségüktől, valamint anonimitásuk elvesztésétől, így az esetleges személyes bosszú lehetőségétől. Rögtön felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora az a pénzösszeg, mely ellenében a bennfenteseknek már megérné az "árulkodás". A szakemberek úgy vélik, 250 000 dollár elég meggyőző összeg, hiszen a MyDoom és Sasser vírus íróit is ekkora jutalom ellenében sikerült kézre keríteni. Wood úrnak a Message Labs-től azonban kétségei vannak, mondván a letartóztatott ifjú vírusíró csevegőszobákban dicsekedett művével, s csak ennek köszönhetően sikerült letartóztatni. A spam-ek mögött álló szervezett bandák azonban nem sikeréhes tinikből állnak, akik hasonló hibát követnének el.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.