e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. may 20., friday 19:35

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Illegális elefántcsont on-line

[e-kereskedelem] 2005 szeptember 29. 10:41 Pánczél Gábor (Forrás: SiliconValley)

Virágzik az agyarból készült tárgyak illegális on-line kereskedelme az USA-ban. Bár az agyarból újonnan faragott cikkek globális kereskedelmi tilalom alá esnek, csecsebecsék ezrei találnak gazdára a világhálón.

A kereskedelmi tilalom 1989-ben lépett életbe, így próbálván véget vetni az elefántok mészárlásának Afrikában. Az Egyesült Államokban kizárólag megfelelő dokumentumok és engedélyek birtokában legális az agyarból készült tárgyak kereskedelme. Az agyarból faragott cikkek tekintetében az USA bizonyul a legnagyobb étvágyú országnak Japán és Európa mellett, ám a természetvédők a felemelkedni látszó kínai középosztály igényeit is aggódva figyelik.

A TRAFFIC nevet viselő, vadvilággal kapcsolatos kereskedelmi monitoring hálózat szerint az eBay és más aukciós oldalak oldalain hetente mintegy 1000, agyarból készült tárgyat kísérelnek meg eladni. A tárgyak 1/3-a esetében kihangsúlyozzák az elefántagyar eredetet; néhány cikkhez még hamis dokumentációt is kínálnak. A jelenség ellen lehetetlen védekezni: a keresőkön például nem szűrhető az "elefántcsont" szó, hiszen így az "elefántcsont színű esküvői ruha" kifejezést is kiiktatnák, sok más ártalmatlan oldallal együtt.

Az agyarból készült tárgyak többségét Kínában faragják, s nem kevesebb, mint 80 országon keresztül jut el az Egyesült Államokba. Az USA hatóságai a 2002-vel záruló 7 éves időszakban 8300 agyarból faragott cikket foglalt le, ám ezek többsége olcsó ajándéktárgy volt, melyek a tilalomról nem tudó turistáktól származnak. Az on-line agyar-kereskedők száma az utóbbi 10 évben ugrott meg. Megdöbbentő, hogy a magukat vásárlóknak kiadó TRAFFIC-nyomozókat a Shanghai-i on-line eladók biztosították, hogy a kért tárgyakat gond nélkül el tudják juttatni az Egyesült Államokba. A rutin szerint ezeket a cikkeket "csontfaragvány" címkével látják el, s ha fennakad az ellenőrzésen, legfeljebb küldenek egy újabbat a kedves vevőnek.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.