E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=4267

Buszjegy mobilról

[e-megoldások]
2005 november 3. 10:38

Pánczél Gábor,  e-mail: gpanczel@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A Nokia és a Philips olyan rendszer tesztelését kezdi meg a jövő évben Németországban, mely az utasoknak a mobiltelefonjuk segítségével teszi lehetővé a buszon kért viteldíj kifizetését.

A tranzakciót egy, a Nokia 3220 típusú mobiltelefonhoz csatlakoztatott eszköz teszi lehetővé, egy leolvasó előtti végighúzást követően. A rendszer fizikai kapcsolat nélküli, úgynevezett "near field communication" (NFC) technológiára épül, melyet a Philips és a Sony fejlesztett ki. A Philips NFC chipnek köszönhetően akár 10 cm-es távolságból is megvalósulhat az adatátvitel, majd a mobiltelefonra csatlakoztatott eszköz és az NFC közötti kapcsolat létrejöttével egyéb vezeték nélküli technológiák - Wi-Fi vagy Bluetooth - veszik át a szerepet. A projekten a Nokia és a Philips a frankfurti közlekedési hatósággal karöltve dolgozik, majd várhatóan a Frankfurthoz közeli Hanauban próbálhatják ki elsőként az utasok az új technológiát - írja a Bloomberg cikke.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.