e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. august 23., friday 09:54

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

eTel honlap vakoknak és gyengénlátóknak

[e-média] 2005 november 4. 11:44 Erdőháti Nagy Modesta (munkatársunktól)

A magyar távközlési piac szereplői között elsőként a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé tette honlapját az eTel Magyarország. A mintegy 40 ezer magyarországi súlyosan látássérült ember először juthat teljes körű távközlési információkhoz internetes felolvasó szoftver és braille kijelző használatával.

A látási fogyatékkal élők részére a számítógépes hálózatról érkező információ közvetítésének módja a hallás vagy tapintás, esetenként együtt a kettő, a beszédszintetizátor és a braille kijelző használata. Ezen eszközökkel a szöveges információhoz való hozzáférés nagyjából megoldott. A tájékozódás a grafikus felületekkel válik igazán bonyolulttá számukra, hiszen egy honlap képfájljaival a képernyőolvasó program nem tud mit kezdeni. Az eTel Group hazai leányvállalatának új vakbarát weblapján a vakok és látássérültek felolvasószoftver segítségével kényelmesen böngészhetnek a híranyagok között. Képekre való hivatkozásként kis ábrák szerepelnek anchore-ként a weboldalon, a beírt szövegből pedig ők is megtudhatják, hogy mi szerepel az adott képen. A honlap egyéb technológiai újításai közé sorolható többek között a barátságos URL címek alkalmazása, amelyek egyértelművé teszik az adott oldalon elérhető információtartalmat, a strukturált, azaz jelentéstani felépítés, amelynek következtében a weboldal tartalmát a keresőmotorok pontosabban indexelik, így nagyobb lesz a találati pozíciók száma. Ennek a strukturált felépítésnek, illetve a tartalom és megjelenés szétválasztásának köszönhetően a szoftver csak a tartalmat olvassa fel, így a vakok és gyengénlátók számára is gyorsan és egyszerűen érhető el minden információ.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.