e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. may 20., friday 18:08

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Észtország útban az e-szavazás felé

[e-közigazgatás] 2005 november 9. 10:41 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

Néhány szerencsés észt már jövőre kipróbálhatja az on-line szavazást. Tallini tervek szerint a következő évben megkezdődik az elektronikus szavazást lehetővé tévő szoftver tesztelése, mely az első lépés az országos e-szavazó rendszer bevezetése felé.

Toomas Sepp, a tallini városi vezetés szóvivője elmondta, hogy a virtuális rendszer használatához a szavazóknak elektronikus személyazonosító kártyával, kártya-leolvasóval, és internet-hozzáféréssel kell rendelkezniük. A rendszer az észt főváros őszi önkormányzati választásán debütál, majd a próbaüzem sikerességéről népszavazás keretében kérdezik meg Tallin lakosait. Amennyiben a rendszer jól szerepel a tesztek során, a 2007-es parlamenti választásokra is üzembe helyezik majd. Az e-szavazáshoz szükséges, 2002-ben bevezetett azonosító kártyával az 1.4 millió lakosú ország mintegy 600 ezer polgára rendelkezik. A kártyában lévő mikrochip biztonságos bejelentkezést és e-aláírást tesz lehetővé a tulajdonosának számítógépéhez csatlakoztatott leolvasó révén. A személyazonosító kártyákat eddig is szép számban használták az állampolgárok, hiszen így biztonságosan bonyolítható az on-line bankolás, és az egyre nagyobb számban interneten is elérhető kormányzati szervekhez való hozzáférés - írja az eWeek cikke.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.