E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=4283

Észtország útban az e-szavazás felé

[e-közigazgatás]
2005 november 9. 10:41

Pánczél Gábor,  e-mail: gpanczel@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

Néhány szerencsés észt már jövőre kipróbálhatja az on-line szavazást. Tallini tervek szerint a következő évben megkezdődik az elektronikus szavazást lehetővé tévő szoftver tesztelése, mely az első lépés az országos e-szavazó rendszer bevezetése felé.

Toomas Sepp, a tallini városi vezetés szóvivője elmondta, hogy a virtuális rendszer használatához a szavazóknak elektronikus személyazonosító kártyával, kártya-leolvasóval, és internet-hozzáféréssel kell rendelkezniük. A rendszer az észt főváros őszi önkormányzati választásán debütál, majd a próbaüzem sikerességéről népszavazás keretében kérdezik meg Tallin lakosait. Amennyiben a rendszer jól szerepel a tesztek során, a 2007-es parlamenti választásokra is üzembe helyezik majd. Az e-szavazáshoz szükséges, 2002-ben bevezetett azonosító kártyával az 1.4 millió lakosú ország mintegy 600 ezer polgára rendelkezik. A kártyában lévő mikrochip biztonságos bejelentkezést és e-aláírást tesz lehetővé a tulajdonosának számítógépéhez csatlakoztatott leolvasó révén. A személyazonosító kártyákat eddig is szép számban használták az állampolgárok, hiszen így biztonságosan bonyolítható az on-line bankolás, és az egyre nagyobb számban interneten is elérhető kormányzati szervekhez való hozzáférés - írja az eWeek cikke.

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.