e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. may 20., friday 19:20

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Messze még az e-szavazás kora

[e-megoldások] 2005 november 12. 10:41 Pánczél Gábor (Forrás: ZDNet)

Az RSA barcelonai konferencián a törvényalkotók meglehetős szkepticizmusról tettek tanúbizonyságot az e-szavazást illetően. A bíztató, hi-tech jóslatok ellenére a politikusok meggyőződése, hogy az internetes voksolásra még sokáig kell várni.

Az e-szavazásra vonatkozó borúlátást a Virginia államból érkező szenátusi tag, Jeannemarie Devolites Davis így fogalmazta meg: "Szóba sem jöhet addig, amíg nem küszöbölhető ki a szavazatok meghamisításának lehetősége". Az amerikai választásokon tapasztalható magas részvétel ellentmond az Atlanti-óceán mindkét partjára jellemző trendnek, mely szerint az utóbbi években egyre kevesebben élnek választójogukkal. Nagy-Britanniában, a különösen helyi választások iránti közömbösség miatt a kormány már tett arra kísérletet, hogy internetes, illetve SMS szavazással növelje a részvételi arányt. A tapasztalatok szerint a "távszavazás" védelmét célzó biztonsági intézkedések ellenére él a gyanú, hogy a voksolás folyamatából nem zárhatóak ki a visszaélések.

Az Európai Unió, mely eddig is hatalmas összegeket fordított e-kormányzati kezdeményezésekre, még csak nem is játszik az e-szavazás gondolatával. A kétkedők táborát gyarapítja Reinhard Posch, az osztrák közszolgálati és sport miniszter is, aki úgy véli, a régimódi, papíron leadott szavazatok ideje korántsem járt még le. Megjelentek már ugyan a modern, érintőképernyős voksolási formák, ám a szavazó állampolgárnak minden esetben személyesen is jelen kell lennie a szavazóhelység fülkéjében. További bonyodalom az e-szavazással kapcsolatban, hogy bevezetéséhez a legtöbb államban jogszabályok módosítására lenne szükség. Bánkódásra azonban semmi ok, hiszen ha politikáról nem is, az új Megasztár személyéről bátran dönthetünk e-szavazás keretében.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.