E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=4306

27 000 hotspot Európában

[e-megoldások]
2005 november 15. 08:07

Szabó Gábor,  e-mail: gszabo@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A BroadGroup legújabb felmérése szerint az európai hotspotok, vagyis nyilvános internet-hozzáférési helyek száma megközelíti a 27 ezret. Bár a "forrópontok" használati díjai csökkennek, még mindig magasabbak az amerikai és ázsiai átlagnál.

Az európai Wi-Fi díjszabásokat bemutató tanulmányhoz a BroadGroup 28 ország 122 szolgáltatójának kínálatát vizsgálta. Az előző, júniusi felmérés óta az árak csökkenése figyelhető meg a lényeges idősáv kategóriákban, ám az európai díjak még így is túltesznek mind az USA, mind Ázsia tarifáin. A vizsgált szolgáltatók közel fele kínálja a hotspot-hozzáférést egy órás egységekben, átlagosan nettó 5,74 euróért, mely összeg 11%-kal alacsonyabb a januárban jellemző átlagnál. Alig történt azonban árcsökkenés a szolgáltatók 56%-a által kínált 24 órás, illetve a 37%-uk által kínált 1 hónapos hozzáférést biztosító díjakban. Jelentősebb változás az egyelőre kísérleti jelleggel szereplő 2 órás, 3 órás, és 1 éves időtartamra szóló hozzáférés díjain figyelhető meg, illetve mintegy felére estek vissza a csupán néhány szolgáltató által biztosított 1 perces időegységek árai is. Érdekes jelenségnek tartják a szakemberek a "kártyás" megoldások fölényét az előfizetésekkel szemben. Európában a díjak 77%-a ugyanis prepaid kártyás, hitelkártyás, illetve voucher-es megoldásokra értendő, míg az előfizetés inkább az USA-ra jellemző, ahol a szolgáltatók három, hat, vagy 12 hónapos hűségszerződéseket igyekeznek kicsikarni ügyfeleikből. Az európai hotspotok száma a vizsgált 28 országban megközelíti a 27 ezret. A vezeték nélküli internet-hozzáférési helyek 68%-a Franciaországban, Németországban, és az Egyesült Királyságban található. A csatlakozási pontok 58%-ának üzemeltetése 30 távközlési- és mobilszolgáltató között oszlik meg, míg a többi 42%-ot 92 szereplő felügyeli - derül ki a Wi-FiTechnology cikkéből.

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.