E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=4327

A PanTel Magyarországon elsőként teszteli a WiMAX technológiát

[e-megoldások]
2005 november 18. 13:22

Donka Attila,  e-mail: adonka@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A PanTel megállapodást kötött a jelenlegi 3.5GHz-es PMP mikrohullámú berendezéseit szállító Siemens Rt.-vel WiMAX technológiát alkalmazó rádiós berendezések teszteléséről. A PanTel úgy látja, hogy WiMAX alkalmazása néhány hónapon belül igen jelentős alternatívájává válhat a réz vezetékek használatán alapuló olcsó DSL hozzáférési technikáknak.

A WiMAX egy új elnevezése az IEEE802.16-os vezetéknélküli nagyvárosi hálózatokra (Wireless MAN) vonatkozó szabványoknak, ami nagy mértékben kiterjeszti majd a jelenlegi vezetéknélküli IP-hálózatok (Wi-Fi) alkalmazási körét, a védett ill. szabad frekvenciasávokban történő üzemeltethetőségnek, a közvetlen rálátást nem igénylő egyedülálló átviteli jellemzőknek és a garantált szolgáltatási minőséget biztosító technológiának köszönhetően. A WiMAX 70Mbit/s átviteli sebességet ígér akár 48 km távolságig, szemben a jelenleg alkalmazott Wi-Fi technológia 11 Mbit/s ill. 100m értékeivel. A nagyvárosi vezeték nélküli hálózatok koncepciója az ún. fix vezeték nélküli megoldással kezdődik, ahol a nyilvános hálózatra kapcsolódó bázisállomások fix előfizetői állomások százait szolgálja ki, melyek egyaránt lehetnek ún. "Wi-Fi hot spot"-ok és tűzfallal védett vállalati hálózatok.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.