e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 05:58

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Lengyelország döntheti el a szoftver-szabadalmaztathatóság sorsát

[e-gazdaság] 2005 november 19. 08:09 Pánczél Gábor (Forrás: ZDNet)

A szoftverek szabadalmaztatását ellenző szervezetek bejelentéséből kiderül, hogy Lengyelország megakadályozhatja a hatalmas port kavart irányelv-javaslat elfogadását az EU-ban.

A lengyel kormány kedden bejelentette, hogy nem támogatja a számítógéppel megvalósítható találmányok szabadalmazhatóságáról szóló ellentmondásos európai direktíva-javaslatot. Lengyelország ugyanakkor azt is közölte, kész támogatni egy olyan javaslatot, mely egyértelművé teszi, hogy a "számítógéppel megvalósítható találmányok" szabadalmaztathatóak, ám a számítógépes programok nem. A lengyel támogatás nélkül az irányelv-javaslat valószínűleg nem küldhető vissza az Európai Parlamentbe. A jelenlegi helyzet kialakulásában közrejátszott, hogy az EU felülvizsgálta az egyes tagállamok szavazati arányát, így Lengyelország elegendő szavazattal rendelkezik egy eddig nem várt fordulathoz. Májusban az ország a szavazástól való tartózkodás mellett döntött a kérdésben, mivel szavazati arányával nem tudta volna befolyásolni a végeredményt - a tartózkodás megítélésében ugyanakkor a "hallgatás beleegyezés" elv érvényesült. A váratlan fordulat ellenére a hatalmas tiltakozást kiváltó irányelv-javaslat sorsa még nem végleges, hiszen elképzelhető - bár nem valószínű -, hogy a javaslatot korábban ellenző országok közül valamelyik mégis a támogatás mellett dönt. Az irányelvet ellenző szakemberek azt remélik, hogy a lengyel döntés az EU-t a szoftver-szabadalmak ügyének újragondolására készteti.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.