e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2021. december 4., saturday 05:46

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Sikeres IHM-programok

[e-gazdaság] 2005 november 19. 10:51 Sztrunga Erzsébet (munkatársunktól)

Azon társadalmi csoportok számára, melyek valamilyen hátrányt szenvedtek az élet egy területén, az informatika és az információs társadalom nem egyszerűen a modernizálódó élet egy eszköze, hanem olyan többletlehetőség, amely csökkenti, megszünteti hátrányukat, vagy éppen új akadályként jelenik meg.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ezt felismerve kiemelten kezeli a hátrányos helyzetű csoportokat a szabályozás és támogatás területén. A sajátosan esélykiegyenlítő programokon túl a minisztérium általános elvként alkalmazza pályázatai során a hátrányos helyzetű csoportok előnyös elbírálását. Mind a jogalkotás, mind a támogatási programok terén az egyik kiemelt célcsoport a fogyatékkal élők mintegy fél milliós csoportja, amellyel a minisztérium megalakulása óta fogyatékosügyi referens foglalkozik. A tárca egyik első lépésként felvette a kapcsolatot az egyes csoportokat képviselő országos ernyőszervezetekkel, amelyekkel kapcsolata azóta is folyamatos. A minisztérium tervei szerint 2005-ben megalakulhat a Fogyatékosügyi informatikai kollégium, amely e rendszeres kapcsolatok intézményesült színhelyévé válhatna.

Az elmúlt két év során számos olyan program indult, amelynek célja a fogyatékkal élők esélyeinek és életkörülményeinek javítása. Ezek célterülete elsősorban a kutatás-fejlesztés, az oktatás, a hozzáférés és a tartalomfejlesztés. Speciálisan erre a területre a Minisztérium mintegy 600 M Ft támogatást juttatott. A pályázatok eredményeként kutatás-fejlesztési programok indultak minden fogyatékossági területen. 55 fogyatékkal élő gyermeket oktató és integrált intézmény jutott számítógépekhez, speciális informatikai eszközökhöz és szoftverekhez. Közösségi internet-hozzáférési pontok nyíltak fogyatékossággal élők civil szervezeteinél, illetve oktatási intézményeiben. A Minisztérium a területet képviselő civil szervezetek hatékonyabb működése érdekében több, mint 50 szervezet számára digitális írástudás és pályázatmenedzsment tanfolyamot hirdetett a Tempus Közalapítvánnyal együttműködve.

Az idei év során a minisztérium programot indít a honlapok vakosításának támogatására együttműködve a vakok és gyengén látók érdekképviseleti szerveivel. A nem speciálisan e területen indított pályázatok közül ki kell emelni az ún. távmunka pályázatot, ahol a nyertesek jelentős része fogyatékossággal élők számára biztosít új munkalehetőséget. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportokon belül két további kiemelt célcsoport is megjelent a minisztérium politikájában: a hátrányos helyzetű településeken élők és a romák csoportja. Mindkét területen hangsúlyos volt a támogatáspolitikában az informatika és oktatás kapcsolatának erősítése, hiszen mindkét csoport estén kimutathatóan jelentős a lemaradás iskolai végzettség és iskolai mobilitás lehetőségeinek terén.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.