e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2019. july 23., tuesday 08:29

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Legyen Ön is ... milliárdos!

[e-gazdaság] 2005 november 29. 10:44 Pánczél Gábor (Forrás: ZDNet)

A csődbe jutott Commerce One szoftvergyártó 39 webes szolgáltatás szabadalmát kívánja értékesíteni. Az aukció közeledtével néhány óriáscég vezetői egyre rosszabbul alszanak, hiszen az eladni kívánt szabadalmak olyan technikai protokollok alapjai, melyeket széles körben használnak üzleti dokumentumok internetes forgalmához.

Az érintett óriások között található többek között a Google, az Oracle, valamint a Sun is. A cégek ügyvédei már túl vannak az első megbeszélésen, melynek során a szabadalom eladásának következményeit vitatták meg a cégekre nézve. Mivel az érintett cégek a szóban forgó protokollokat - más néven webes szolgáltatásokat - saját szoftvereikhez és üzleti rendszereikhez is felhasználták, félő, hogy a szabadalmak leendő tulajdonosa szabadalombitorlás vádjával bírósághoz fordul. Elképzelhető, hogy a szóban forgó vállalatok közösen tesznek ajánlatot a december 6-ára kitűzött árverésen. A cégek közötti párbeszédet a CommerceNet non-profit csoport szervezi, és a decemberi árverés bonyolításával is őket bízták meg. A CommerceNet vállalta, hogy a közös licitben részt venni kívánó cégektől összegyűjti a hozzájárulásokat. Amennyiben a közös licit sikeres, a CommerceNet lényegében visszavonná a szabadalmakat, ellenkező esetben pedig visszafizetné a pénzt a közreműködő cégeknek.

Nagy az aggodalom a közelgő árverés miatt, hiszen egyre több az olyan eset, melyben a szabadalmakat spekulatív céllal szerzi meg a vásárló. Egyes szakemberek viszont azt hangoztatják, hogy törvénybe ütköző a szabadalmi jogoknak a felvásárlása, amennyiben a vásárló nem vett részt annak létrehozásában, ám azokat szabadalombitorlási perekből származó pénzszerzésre használja. A CommerceNet problémamegoldási kísérlete egyedülállónak számít a gyakorlatban. Egyelőre öt-tíz vállalat egyenként 2 millió dolláros induló hozzájárulását várja a non-profit csoport. A bravúrra nem sok idejük maradt, hiszen az ajánlatokat december 2-ig kell megtenni a négy nappal későbbi árverésen való részvételhez. Eleddig egyetlen cégtől sem érkezett hozzájárulás. A Google, az Oracle, és a Sun képviselői nem kívántak nyilatkozni sem a CommerceNet által szervezett megbeszélésről, sem az aukcióra vonatkozó terveikről. Amennyiben a közös licit sikertelen, a szabadalmi jogok leendő tulajdonosa akár 1 milliárd dollár körüli összeget is bezsebelhet szabadalmi díjak gyanánt - elsőként vlószínűleg a "vastag pénztárcájú" cégektől.

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.