e-kereskedelem online
Kattintson a hirdetésre!

üzlet és gazdaság elektronfordultával

2022. august 17., wednesday 09:42

Címlap A világ legfrissebb e-business hírei angol nyelven Informatikai és internetes megoldások Pénzügyi szolgáltatások az interneten Termékek vagy szolgáltatások értékesítése az interneten E-business szakmai szótár
 

Folyamatban az elektronikus kormányzás kiépítése

[e-közigazgatás] 2005 december 15. 12:42 Pánczél Gábor (munkatársunktól)

A szolgáltató állam elektronikus kormányzati rendszereinek kiépítéséről dr. Baja Ferenc politikai államtitkár tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Hivatalban. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió lisszaboni konferenciájának célkitűzéseivel összhangban a magyar kormányzat is erőteljes intézkedéseket tesz az államigazgatás különféle szolgáltatásainak, ügyintézéseinek az Interneten keresztüli elérhetővé, felhasználhatóvá tétele érdekében.

Az elektronikus ügyintézés terjedését az e-kormányzati informatikai közmű egy új átfogó szolgáltatási rendszer kialakítása teszi elérhetővé. Ez a rendszer arra készül, hogy technológiai szinten megvalósítsa a személyek, a szerepek, a dokumentumok, az eljárások és a tranzakciók azonosítását, megfelelő ügyfélkapu biztosításával, illetve elektronikus aláírás igénybevételével. Az e-Kormányzati Közműre rákapcsolt szolgáltatók az állampolgári ügyfélkapun keresztül egységes szervezésű felhasználói felületen, könnyen megtanulhatóan érhetők el. A fejlesztések eredményeként már több mint hatszáz végponton 11 500 kiosztott IP címmel közel 60 ezer számítógép tud közvetlen kapcsolatot teremteni az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózaton keresztül. A szolgáltatás középpontjában a Kormányzati Portál helyezkedik el, amelyhez eddig bekötésre került 234 okmányiroda. Több mint 10 ezer hivatali egység szerepel a címjegyzékben, és elérhető 869 ügyleírás is.

Az államigazgatási szolgáltatások közül az országok többségében a legnagyobb érdeklődés az adóigazgatási szolgáltatások irányában nyilvánul meg. A magyar adóhivatal fejlesztéseiről dr. Futó Iván informatikai elnökhelyettes elmondta, hogy jövőre már 10 ezer legnagyobb adózó tudja majd elektronikusan benyújtani adóbevallását. Azonosításuk chip-kártyás rendszerrel történik, amely megfelel a legszigorúbb digitális aláírási feltételeknek is. Az említett adózói kör az Internet segítségével hiteles igazolásokat is kérhet adóügyekben. Jövő év áprilisától az adózás rendjéről szóló törvények mindenki számára megteremtik a közvetlen elektronikus úton történő, hiteles adatszolgáltatás jogi lehetőségét, ezért a most folyó fejlesztésekben kiemelt figyelmet kap az egyéni adózók elektronikus adatszolgáltatási lehetőségének biztosítása. A teljes adózási folyamatot átfogó elektronikus szolgáltatás elérése a Kormányzati Portálon keresztül, az ott alkalmazott személyazonosítási (elfogadási) eljárás felhasználásával valósul meg.

Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkek

  nyomtatóbarát verzió

  küldje el e-mailben ismerősének
Index

LLP Budapest

Media Storm


Copyright (C) 2001-2008. e-media.hu Internet Média Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva a honlap teljes terjedelmére.