E-kereskedelem online
http://e-kereskedelem.hu/news.php?id=4423

A világ első EMV érintés nélküli készpénz helyettesítő módszere

[e-megoldások]
2005 december 16. 23:18

Erdőháti Nagy Modesta,  e-mail: merdohatinagy@e-kereskedelem.hu
(munkatársunktól)

A Visa Europe Máltán a Visa Europe Taggyűlés keretében jelentette be a világon elsőként működő EMV támogató módszerét, amely lehetővé teszi az alacsony értékű tranzakciók esetében történő rádiófrekvenciás, érintés nélküli fizetést.

Az EMV 'Chip és PIN' infrastruktúrába történt befektetést felhasználva a Visa érintés nélküli módszer lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogyha a Visa kártyát egyszerűen a terminálhoz közelítik, a fizetés fél másodpercnél rövidebb idő alatt megvalósul. A módszert egy standard Visa Smart Debit és érintésnélküli leolvasóhoz társított Ingenico eladási hely segítségével mutatták be. Egy hasonló, a kapcsolat nélküli fizetést lehetővé tevő Nokia Near Field Communications (NFC) kagylóhéjjal ellátott Nokia 3220 mobiltelefonnal történő fizetés szintén bemutatásra került. Az új megoldás a Visa kártyatulajdonosok számára a készpénzfizetésnél gyorsabb és biztonságosabb fizetési módszert jelent. Továbbá, az érintés nélküli technológia lehetővé teszi a Visa tagbankok számára, hogy a műveletek mennyiségét a nagy mennyiségű, alacsony értékű ügyleteket igénylő vásárlási helyeken történő fokozott mértékű elfogadás és használat megvalósításával növeljék. Ezeken a helyeken, mint például a gyorséttermek, vegyeskereskedések, tömegközlekedés, illetve automaták hagyományosan a készpénzfizetés dominál. A vásárlók számára komoly előnyt jelent, hogy a pénztárnál időt takaríthatnak meg.

A jelenlegi ISO 14443 Radio Frequency Identification (Rádió Frekvencia Azonosító) (RFID) előírással kombinált EMV technológia lehetővé teszi a kártyatulajdonos számára a kényelem és a biztonság tökéletes egyensúlyát. A kibocsátó bank a Visa érintés nélküli kártya alkalmazásával a legmagasabb érték alatti, valamint a bank által meghatározott és ellenőrzött teljes off-line értékhatárig teljesíthető rendkívül gyors, fizetést nyújt. Az azonnali fizetéshez a kártyatulajdonosnak a PIN kódot nem kell megadnia, e helyett a biztonságot egy műveletszámláló biztosítja, amely abban az esetben, ha a kártyatulajdonos a bank által előzetesen engedélyezett off-line limitet eléri, on-line módon engedélyezett Chip és Pin műveletet kér, ezzel megakadályozva a kártya elvesztése vagy eltulajdonítása esetén a korlátlan használatot. A nagyobb értékű műveletek teljesítése továbbra is teljes Chip és Pin azonosítással történik. Várható, hogy a kártyatulajdonosok a Visa érintés nélküli fizetést lehetőségét biztosító kártyát napi rendszerességgel használják majd mind nagyobb, mind pedig kisebb értékű kártyás fizetésekre. Amikor a kártyatulajdonos teljes Chip és Pin azonosítással történő műveletet végez, a biztonsági számláló újraindul. Ez azt jelenti, hogy a kártyatulajdonosok ritkán fogják elérni az alacsony értékű tranzakciók off-line értékhatárát, így ritkán lesz szűkség a Chip és PIN azonosításhoz való visszatérésre.


Kapcsolódó linkek

Kapcsolódó cikkekCopyright © 2001. e-media.hu Internet Media Szolgáltató Kft.
Az e-media.hu Kft. hozzájárul a publikált anyagok átvételéhez az e-kereskedelem online mint forrás megjelölésével. A forrásmegjelölésnek tartalmaznia kell offline médiumban az e-kereskedelem online nevét és a www.e-kereskedelem.hu webcímét, online médiumban ezeken felül a webcímére mutató linket.